El Parlament britànic va anunciar ahir que debatrà el 5 de setembre una petició ciutadana per celebrar un segon referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Més de quatre milions de persones van secundar a la pàgina web de la Cambra dels Comuns una proposta que crida el govern a implementar una norma per convocar "un altre referèndum" si el bàndol guanyador va obtenir "menys del 60% (dels vots) amb una participació menor del 75%".

El 51,9% dels britànics que van votar el 23 de juny, en un referèndum amb una participació del 71,8 %, va recolzar la sortida de la UE. El Comitè de Peticions del Parlament ha subratllat avui que, "en programar aquest debat, no està recolzant una trucada a un segon referèndum", però va considerar que "l'enorme quantitat de persones que van signar la petició vol dir que ha de ser debatuda pels diputats". Va subratllar que "és massa tard per canviar les normes de manera retroactiva" i que correspon al govern "decidir si vol obrir el procés d'acordar una nova legislació per a un segon referèndum". "El debat permetrà als diputats argumentar un ampli rang de punts de vista, en representació dels seus constituents", segons el Comitè de Peticions, que va matisar que no hi haurà cap votació "per decidir si es celebra o no un segon referèndum" i que la sessió del 5 de setembre no servirà per "canviar la llei".

En una resposta escrita a la petició formulada per un ciutadà que es va identificar com William Oliver Healey, el govern britànic va subratllar que el primer ministre, David Cameron, "va deixar clar en el seu discurs a la Cambra dels Comuns del 27 de juny que el referèndum va ser un dels majors exercicis democràtics de la història del Regne Unit" .

Cameron va remarcar llavors que "aquest era un vot únic en una generació" i que la decisió dels votants "ha de ser respectada".

William Oliver Healey, un defensor del Brexit, va publicar la petició a la pàgina dels Comuns setmanes abans del referèndum, davant la perspectiva que la sortida de la UE rebria menys suports que la permanència, tal com indicaven les enquestes fins a pocs dies abans del plebiscit. El mateix impulsor del debat ha criticat que els partidaris de continuar a Europa s'hagin apropiat de la petició després de la inesperada victòria del Brexit.

Davant les acusacions que alguns dels quatre milions de suports podrien provenir de ciutadans de fora del Regne Unit o bé estar duplicats, un portaveu parlamentari ha assenyalat que s'han esborrat més de 77.000 signatures "fraudulentes".

D'altra banda, la Comissió Europea (CE) confia que Theresa May, que avui ha de ser elegida com a nova primera ministra, posi en marxa "com més aviat possible" el procés per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), va dir ahir el portaveu comunitari Margaritis Schinas.

El portaveu va explicar que el president de l'executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, té previst escriure una carta a May aquest dimecres per felicitar-la per la seva designació aquell mateix dia com a nova primera ministra, com és costum en aquests casos.

Sobre les "expectatives" de Brussel·les en relació amb la nova mandatària britànica, Schinas va remetre a les declaracions que els màxims responsables de les institucions europees i dels Vint (els Estats membres excepte el Regne Unit) van realitzar els passats 24 i 27 de juny respectivament, després del referèndum britànic.