La nova primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va dir ahir en assumir el càrrec que el Regne Unit afronta moments de "grans canvis" després de la votació favorable a la sortida del país de la Unió Europea (UE).

En una declaració davant la residència de Downing Street després de rebre l'encàrrec d'Isabel II de formar govern, May va afirmar que liderarà una administració que treballarà per la justícia social i per a tots els ciutadans, no per "uns pocs" privilegiats.

En referir-se al Brexit, la sortida britànica de la UE, May va assegurar que el Regne Unit "estarà a l'altura del desafiament" que hi ha per davant, però va confiar que el resultat sigui "positiu".

Acompanyada pel seu marit, Philip May, la política tory va rendir tribut al seu predecessor, David Cameron, del qual va dir que va aconseguir estabilitzar l'economia, reduir el dèficit pressupostari i va ajudar milers de persones a trobar un lloc de treball. "Però el veritable llegat de David no és l'economia, sinó la justícia social", va puntualitzar la nova premier, i va afegir que ella té intenció d'encapçalar un govern per a "tots". "Però, com ja he dit abans, lluitar contra les injustícies no és suficient", va insistir May, que va dir entendre els que treballen però no tenen seguretat laboral o els que tenen un habitatge, però estan preocupats per si pugen els tipus d'interès.

En aquest sentit, May es va comprometre a "combatre les injustícies", ja sigui per raó de "classe, procedència, raça o sexe" i "construir un país que funcioni per a tothom". "Farem tot el que podrem per donar-vos un major control sobre les vostres vides", va dir May "i construirem un país que funcioni per a tothom i no només per a uns quants privilegiats". "El govern que lideraré actuarà pensant en vosaltres, quan aprovem lleis o revisem impostos, no pensarem en els rics ni en els poderosos, sinó en vosaltres", va subratllar.

La nova premier britànica, que no va nomenar la Unió Europea en el seu primer discurs, també va fer referència a "la importància històrica del moment" i va confiar en la capacitat de la Gran Bretanya "per superar els reptes". "Sé que sabrem estar a l'alçada dels reptes futurs, perquè som la Gran Bretanya", va dir. "Quan sortim de la UE, forjarem un nou rol positiu per la Gran Bretanya al món i junts construirem un país millor per a tots i cadascun de nosaltres", va concloure. Es va declarar, a més, una "unionista", en destacar la importància de mantenir unides les nacions que conformen el Regne Unit -Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord-. "Junts construirem un Regne Unit millor", va emfasitzar May abans d'entrar al número 10 de Downing Street amb el seu marit.

May, de 59 anys, és la segona dona al capdavant del govern britànic des que la també conservadora Margaret Thatcher estigués en el poder entre el 1979 i el 1990. A més, serà la tretzena primera ministra del regnat d'Isabel II des del seu ascens al tron el 1952.

La nova cap del govern va ser declarada formalment líder tory dilluns passat després d'una elecció interna del seu grup parlamentari, iniciada quan Cameron va comunicar la seva intenció de dimitir pel resultat favorable al Brexit en el referèndum del 23 de juny.

La premier ja ha indicat que no té intenció d'invocar l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix un compte enrere de dos anys per negociar la retirada britànica del bloc europeu, fins almenys a finals d'aquest any