El membre del nou govern britànic que s'encarregarà del Brexit diu que les negociacions per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea podrien començar al voltant de cap d'any, i que la data probable per a la partida és el desembre del 2018. Designat a última hora del dimecres per la primera ministra, Theresa May, David Davis ara serà secretari d'Estat per a la Sortida de la Unió Europea, després d'haver fet campanya per abandonar la UE en el referèndum del mes passat.

Davis va delinear les seves idees en un article per al lloc web ConservativeHome, que va ser reeditat dijous. Coincideix amb May a dir que val la pena "prendre's una miqueta de temps" abans d'iniciar les converses oficials, tot i que mentre que ella va dir que això podria esperar fins al 2017, Davis va escriure que podria passar "abans o al començament de l'any que ve". "L'estratègia de negociació ha d'estar ben dissenyada, i primer cal fer consultes importants", va assenyalar Davis, i va dir que a final del 2018 serà el moment per a una "probable sortida formal" de la UE. Va afegir que el resultat ideal era conservar l'accés al mercat únic de la regió, així com tenir més control sobre la immigració. Aquesta serà una proposta difícil per presentar als altres 27 governs membres de la UE, que estan disconformes amb la decisió del Regne Unit i poc disposats a concedir-li el desig tant de mantenir l'accés a la zona comercial lliure d'aranzels com un moviment menys lliure per als ciutadans de la UE.

May es distancia de Cameron

D'altra banda, Theresa May ha desmantellat el cercle polític del seu predecessor, David Cameron, en formar el nou govern, centrat en les negociacions sobre la sortida de la Unió Europea.

En una jornada d'intensa activitat a la residència oficial del 10 de Downing Street, May va continuar nomenant els ministres, però n'ha deixat fora bona part d'estrets col·laboradors de Cameron, entre ells George Osborne (Economia) o Nicky Morgan (Educació).

La primera missió de May va ser designar, només entrar a Downing Street, els ministres clau, entre ells Philip Hammond, al capdavant d'Economia; Boris Johnson, en Afers Exteriors; Amber Rudd, a Interior, i Michael Fallon, en Defensa.

A l'inici de la jornada d'ahir, May va nomenar Liz Truss, fins ara a càrrec de Medi Ambient, com a ministra de Justícia, i Justine Greening ha passat de Cooperació Internacional a Educació.

Tot i que encara té nombroses carteres per completar, May va promocionar el fins ara ministre de Transport, Patrick McLoughlin, ja que va donar-li la presidència del Partit Conservador.

Els nomenaments posen de manifest el gir que May ha volgut donar al govern, amb un missatge clar que no hi ha continuïtat i que és una nova administració davant els canvis que s'acosten.

També n'ha quedat fora Michael Gove (exministre de Justícia), abanderat del Brexit, que serà recordat per haver tallat a Boris Johnson el camí al 10 de Downing Street en presentar-se en l'últim moment com a candidat a liderar el Partit Conservador.

D'altra banda, el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va conversar ahir amb el nou ministre d'Exteriors britànic, Boris Johnson, per felicitar-lo pel nomenament i reiterar que la relació especial entre Londres i Washington "és més essencial que mai".