El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va assegurar ahir que a "efectes pràctics i en termes reals" no en va sortir res de la reunió amb la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.

En una entrevista a TV3, Junqueras va explicar que el permís de deute a curt termini de 685 MEUR és un "automatisme" que totes les administracions fan diverses vegades al mes i va posar d'exemple que la Generalitat va fer aquest tipus d'operació per valor de 4.000 milions d'euros el mes passat.

Junqueras va explicar que en la reunió d'aquest dijous, va tractar amb la vicepresidenta del govern en funcions sobre economia "en termes generals", com la possible multa de la UE a l'estat espanyol i els seus efectes als fons estructurals i les conseqüències del Brexit.

Preguntat per quins eren els motius de la reunió, Junqueras va apuntar que és possible que el govern espanyol volgués escenificar que parla amb tothom. Concretament, sobre la decisió del Consell de Ministres d'aquest divendres d'autoritzarà a la Generalitat deute a curt termini per 685 milions, tal com li va avançar Soraya Sáenz de Santamaría, Junqueras va assegurar que es tracta d'operacions que totes les administracions públiques fan diverses vegades al mes i va concloure que es tracta només de renovar el deute a curt termini i que no suposa ni un euro més.

En la reunió, el vicepresident econòmic va insistir en demanar que 1.600 milions de deute a curt termini passi a llarg. Segons Junqueras, es tracta d'una qüestió compartida amb les entitats financeres, amb el Ministeri d'Economia i Competitivitat, de Luis de Guindos, i que compta amb un informe favorable del Tresor del mes de març. "Si tothom hi està d'acord, per què no ho fan?", es va preguntar per després afegir que es tracta d'una "qüestió pràctica" i lamentar que el govern espanyol no es faci cas ni a si mateix, en referència a l'informe del Tresor. Preguntat per quina va ser la resposta del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, també present a la reunió, Junqueras va dir que Montoro "no diu mai que no, però tampoc no diu mai que sí".