Una vegada descartat el rerefons terrorista de la matança de Munic, Alemanya es pregunta què va fer que un jove de 18 anys i sense antecedents penals matés nou persones i disparés indiscriminadament sobre la gent en un acte que, pel que sembla, el preparava des de feia un any. "L'autor de la matança va començar a preparar-la fa un any", va dir ahir el fiscal Thomas Sternkra-Koch en una conferència de premsa.

La policia va descartar definitivament que hagués tingut còmplices, ja que es va determinar que tots els projectils trobats en direcció oposada a l'assassí venien o bé de l'arma que va usar l'autor o d'armes dels agents, i Sternkra-Koch va assegurar que, de moment, no hi ha res que indiqui que el tirador hagués seleccionat les seves víctimes seguint algun criteri.

Moltes de les raons es busquen en la biografia de l'assassí, un jove germanoiranià de 18 anys, identificat com a Ali David Sonboly, els pares del qual van arribar a Alemanya els anys noranta, on el pare va treballar com a taxista i la mare va estar un temps treballant en una botiga.

La idea que Ali David Sonboly va rebre assetjament escolar sembla que es reforça a mesura que les autoritats i alguns mitjans de comunicació recapten més dades sobre la seva vida. Gairebé des del principi es va assenyalar que Sonboly no tenia antecedents penals i ara se sap que la policia va tenir-hi contacte, però no com a autor d'un delicte, sinó com a víctima.

Va rebre una pallissa el 2012

En una ocasió va ser objecte d'un robatori i, en algun moment del 2012, segons dades del dominical Bild am Sonntag, va rebre una pallissa que li van propinar nois de la seva mateixa edat.

La fiscalia, sense entrar en els detalls, va confirmar ahir que el 2012 hi havia hagut un "incident" quan anava cap al col·legi, però va afegir que els seus protagonistes no eren entre les víctimes, per la qual cosa no hi ha cap motiu per dir que la matança hagi estat una venjança contra persones concretes. En tot cas, a partir de l'incident del 2012, Sonboly va començar a buscar refugi en jocs d'Internet i en algunes plataformes usava noms com "Psycho" o "juguem aquest joc fins a la mort". Sonboly havia estat en tractament psiquiàtric.

A més, va començar a interessar-se per casos d'assassinats massius perpetrats per joves sobre els quals col·leccionava articles de premsa. Entre els seus models, hi havia Tim Kretzshmer, autor d'una matança en un col·legi de Winnenden, al sud d'Alemanya.