L'expresident de la Generalitat Artur Mas va denunciar ahir una operació coordinada de l'Estat i diferents forces espanyoles amb la finalitat de "destruir" el Partit Demòcrata Català (PDC), element "clau" per "inclinar la balança" a favor de la independència, i frenar així el procés sobiranista. Per la seva banda, Francesc Homs va deixar entreveure la possibilitat que els convergents demanin a ERC entrar al seu grup propi al Congrés i al Senat.

Diversos diputats i senadors del PDC, encapçalats pels seus caps de files a Madrid, Francesc Homs i Josep Lluís Cleries, es van reunir amb la plana major del partit, inclosos Artur Mas, Neus Munté, Marta Pascal i David Bonvehí, per analitzar les conseqüències de la pèrdua del grup propi del PDC a les Corts.

Després de la reunió, celebrada a la seu de CDC al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi, Mas va expressar el seu "suport públic" als parlamentaris de l'antiga CDC a Madrid, als quals han "intentat disminuir políticament, silenciar i rebaixar el perfil", un episodi que va contextualitzar en el marc d'una operació per "eliminar" el que representa aquesta formació.

Segons Mas, "si Catalunya té una oportunitat d'aconseguir el seu propi Estat, això passa pel que nosaltres representem, som l'element clau, volen eliminar el que representa la força central sobiranista d'aquest país, que decanta la balança a favor que el procés sobiranista tiri endavant".

Els protagonistes d'aquesta operació per "destruir" el PDC "saben que si minimitzen això es carreguen el projecte sobiranista", perquè representa unes "classes mitjanes sense les quals no es pot aconseguir un Estat per a Catalunya".

"Han intentat per tots els mitjans eliminar-nos personalment i políticament com a formació política. No ho han aconseguit i no ho aconseguiran", va assegurar.

En aquesta operació coordinada per "intentar impedir el perfil propi del PDC" a Madrid, va denunciar Mas, "estan actuant igual" el PP, el PSOE, Ciutadans, Podem i En Comú Podem, que van impedir amb la seva abstenció o el seu vot en contra a la Mesa del Congrés que els exconvergents tinguessin grup parlamentari.

La lògica que els mou, segons la seva opinió, consisteix en què, "com més feble sigui" el PDC, més "es debilitarà el procés sobiranista", mentre que "si som forts" el projecte independentista pot arribar a bon port.

Per aquest motiu, l'expresident de la Generalitat va fer una crida als catalans perquè els "ajudin i donin suport en aquests moments difícils i complicats", en els quals "l'Estat espanyol ens vol destruir".

Després de la reunió, celebrada a la seu de CDC al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi, ja que el nou quarter general del PDC al carrer Provença encara està en obres, Homs es va referir a la possibilitat que els diputats convergents siguin acollits en el grup d'ERC, per evitar acabar a la bancada del grup mixt.

Homs va revelar que abans d'ahir ja va tenir un "intercanvi d'impressions" sobre aquest assumpte amb el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, i va reconèixer que és un tema sobre el qual caldrà parlar "en les pròximes setmanes". No obstant això, el diputat es va mostrar prudent i partidari de no iniciar un "debat públic", sinó de mantenir converses discretes per intentar buscar un acord que, en cas de no aconseguir-se, condemnaria definitivament el PDC al grup Mixt.