La defensora del Poble, Soledad Becerril, va assegurar ahir que les "dilacions" en les arribades de refugiats a Espanya es deuen "majoritàriament" als problemes burocràtics en els països en què es troben, com Grècia i Itàlia, i no a les gestions de l'administració espanyola. "Són tràmits llargs, decisions complexes" per tal de decidir "quines són les persones que sortiran i els documents que han de dur", va dir la defensora, qui ja va assistir en diverses ocasions a les arribades a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas de grups de refugiats el passat mes de juliol. Espanya s'ha compromès amb la UE a acollir 15.888 refugiats abans del setembre del 2017 i fins al moment només n'han arribat 470. Per a Becerril, els problemes "no solen estar a Espanya": "no dic que no n'hi hagi algun, però són de burocràcia en els països on aquestes persones es troben i des d'on arriben al país", va afegir.

La defensora va advocar per una "major diligència" de la Unió Europea en l'acollida d'aquestes persones i va insistir en la necessitat d'acordar una política comuna d'asil. "Són diversos els països que s'han despenjat d'aquesta política que no volen, però els governs que s'han pronunciat a favor d'accelerar els tràmits i donar més facilitats perquè els països puguin complir amb les xifres d'acollida i reubicació a què s'han compromès", va postil·lar.

Berrecil va reconèixer la tasca dels ajuntaments i les comunitats autònomes en l'acollida de refugiats i, sobretot, la de les ONG.