El Partit Demòcrata Català (PDC) debatrà a partir d'aquesta tardor si segueix en la família liberal europea, en la que ara ha de cohabitar amb Ciutadans (C's) , o busca un nou "ancoratge ideològic" internacional. La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va subratllar que la decisió "encara no està presa" i que serà la direcció executiva del partit la que haurà de valorar-ho.

Pascal, que va ser elegida vicepresidenta de l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) en un congrés celebrat a Budapest el novembre passat, va argumentar que la creació del Partit Demòcrata Català, partit hereu de Convergència fundat el juliol, obliga a debatre sobre quin ha de ser el seu "ancoratge ideològic" a escala internacional.

Un altre factor que influirà el debat intern del Partit Demòcrata Català és l'ingrés de Ciutadans com a membre de ple dret en l'ALDE, efectuat el mes de juny passat malgrat l'oposició de Convergència. Després de les eleccions europees del 2014, els eurodiputats de C's Javier Nart i Juan Carlos Girauta ja van ser admesos en el grup dels liberals del Parlament Europeu, en el que la convivència amb l'eurodiputat convergent Ramon Tremosa no ha estat plàcida. Pascal va recordar que el comitè executiu de Convergència Democràtica de Catalunya ja va decidir obrir un debat al respecte, de quin ha de ser el paraigua ideològic internacional del Partit Demòcrata Català, sobre la qual cosa encara no es vol posicionar. "L'entrada de Ciutadans en una família en la qual fa gairebé 25 anys que estem no ens fa sentir còmodes. Però, d'una altra banda, la nostra posició en la família liberal demòcrata ha estat sempre molt ben acollida", va destacar Marta Pascal, qui també va remarcar que el PDC "no renuncia a tenir un discurs propi" i a mantenir la seva "influència" en l'àmbit europeu.

La pertinença del PDC a l'Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa o la seva adscripció a una altra família "és un debat que no defugirem", va assegurar la coordinadora general del Partit Demòcrata Català, qui va assenyalar que "abans de final d'any" caldrà prendre una decisió.