L'acord aconseguit in extremis per a la integració de Podem a En Marea per concórrer conjuntament a les eleccions gallegues va causar divisió en la delegació gallega de la formació morada, que ha vist com s'han incrementat les diferències internes.

El candidat a les primàries de Podem Galícia, que ja no se celebraran, l'exsenador José García Buitrón, recomanava a la secretària general de Podem a Galícia, Carmen Santos, que dimitís després de portar "la ciutadania i els seus companys a la vora del precipici" per la seva postura intransigent en les negociacions amb En Marea.

Per a Buitrón, la intervenció de la cúpula estatal de Podem, encapçalada per Pablo Iglesias, ha estat providencial per facilitar finalment un acord pel qual totes dues formacions compareixeran integrades en una única candidatura.

Santos va descartar presentar la seva dimissió en considerar que la seva posició es basava en una estratègia "coordinada" en tot moment amb la cúpula estatal del partit a Madrid.

Podem va acceptar abans d'ahir a última hora anar al costat d'En Marea integrada en un mateix partit amb primàries úniques, alguna cosa que feia públic Pablo Iglesias en el seu compte personal de Twitter sota el següent enunciat: "No hi ha res per sobre de la unitat quan ens juguem el canvi a Galícia. Podem estarà amb En Marea sigui quina sigui la fórmula".

Per a la secretària general de Podem a Galícia, això és una mostra de la "generositat" del partit en què milita, enfront de la "tossuderia" d'una coordinadora d'En Marea "poc generosa" que va fixar unes "línies vermelles" inamovibles en tot moment.

No obstant això, Carmen Santos va declarar als mitjans que aquest acord és una bona notícia per a la ciutadania gallega, que mai no "entendria ni perdonaria el vot dividit en dues paperetes diferents".

Santos va demanar que, "com a mínim", En Marea deixi concórrer "en igualtat" els membres de Podem en les primàries que se celebraran en els propers dies i en les quals -va informar- no participarà l'anunciada fa uns dies com precandidata del seu partit a la Xunta de Galícia, Magdalena Barahona.