Creix el 23% el nombre de migrants morts el primer semestre

La majoria dels casos dels primers sis mesos d'enguany es van produir al Mediterrani, principalment en l'itinerari de Líbia a Itàlia

24.08.2016 | 07:34
Petita embarcació plena de migrants africans enfront de la costa de Líbia, al mar Mediterrani

El nombre de migrants morts arreu del món en el seu intent de buscar una vida millor, allunyada de la violència o la pobresa, va augmentar el 23%, i va arribar als 3.700 casos, la gran majoria al Mediterrani, durant els primers sis mesos de l'any respecte al mateix període del 2015. Així ho va informar ahir l'Organització Internacional de les Migracions (OIM) en remarcar que si les xifres de decessos del primer semestre del 2016 es comparen amb les dades del gener al juny del 2014, l'increment supera el 53%.
La dramàtica evolució en el nombre de morts s'explica, segons l'OIM, per un creixement de les morts al Mediterrani, al nord d'Àfrica, a l'Orient Mitjà i a la Banya d'Àfrica.
El nombre de persones que van perdre la vida en altres regions del món es va mantenir estable pel que fa al 2015 i, fins i tot, al Carib i el sud-est asiàtic la xifra de decessos va descendir.
De les 3.700 morts del primer semestre d'aquest any, el 78 per cent es van produir al Mediterrani, que van representar el 60% l'any 2015.
La gran majoria dels casos es van produir en la ruta del Mediterrani Central (Líbia-Itàlia), que comprèn diversos centenars de quilòmetres, mentre que la del Mediterrani Oriental (Turquia-Grècia) té tan sols una dotzena de quilòmetres.
Quant a la ruta del Mediterrani Occidental (Marroc-Espanya), entre gener i juny van morir 45 immigrants, el triple respecte als comptabilitzats en el mateix període del 2015.
Quant a Centreamèrica, més de 200 persones han mort en aquest període en el seu intent d'arribar als Estats Units, encara que l'informe de la OIM assumeix que hi ha moltes més víctimes sense registrar. La majoria van morir en caure del tren que creua Mèxic, conegut com "La Bèstia". No obstant això, el percentatge ha descendit considerablement respecte a l'any anterior. L'any 2015, el 60 per cent dels morts de l'Amèrica central van perdre la vida en accidents relacionats amb el tren, mentre que aquesta xifra ha descendit aquest any al 37%. Molts també moren a mans dels traficants de persones o en viatges a peu o en vehicle, on hi ha menys control.
"Tenim clar que la xifra de 200 morts el primer semestre de l'any no reflecteix la realitat i que aquesta ha de ser bastant major. Però és molt difícil registrar-la. Hem detectat que cada vegada més els emigrants fan la travessia en vehicles, hi ha molts accidents, i molts morts, però és difícil identificar els immigrants", va explicar en roda de premsa Joel Millman, portaveu de l'OIM.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema