El ministeri d'Economia va fer públic que l'exministre d'Energia i Indústria José Manuel Soria, que va dimitir per l'escàndol dels Papers de Panamà, aspira al càrrec de director executiu, a proposta del govern espanyol, del Banc Mundial. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va assegurar que Soria està preparat com a tècnic comercial i economista de l'estat, i per això, no s'entén que no hi pugui optar.

"Té la carrera i torna per seguir-la, i no deixar que treballi en un lloc de treball relacionat amb la seva carrera professional no ho entenc gaire", va afirmar Cospedal en roda de premsa abans d'aclarir que no es coneix cap acusació de corrupció contra l'exministre d'Indústria a pesar que aparegués en els Papers de Panamà.

Dins del PP algunes veus es van manifestar en contra de la proposta del ministeri d'Economia, com ara la vicepresidenta de la Junta de Castella i Lleó, Rosa Valdeón, que va dir que sent "vergonya aliena", mentre que el president de la comunitat, Juan Vicente Herrera, va manifestar que la seva opinió "política" sobre Soria és "manifestament millorable". El dirigent del PP basc Borja Sémper va assegurar que desitjava tenir tota la informació abans de pronunciar-se, però va afegir que "hi ha coses" que es "poden fer millor o d'una altra manera".

Petició de compareixença

Els grups parlamentaris del PSOE i Units Podem van formalitzar ahir l'anunciada petició de compareixença del titular d'Economia, Luis de Guindos, davant el ple del Congrés per informar de la proposta de nomenament de l'exministre com a director executiu del Banc Mundial.

Per la seva banda, encara que no va presentar una iniciativa, Ciutadans també va reclamar explicacions de l'executiu i, així, el seu subsecretari general, José Manuel Villegas, confia que el govern acudeixi al Parlament de forma voluntària. El dirigent de C's considera "inexplicable" la proposta i recorda que "el senyor Soria va deixar el govern per haver mentirt respecte a les seves empreses en paradisos fiscals".