Els membres de l'Executiva del PSOE contraris a la continuïtat de Pedro Sánchez al capdavant del partit amenacen amb forçar-ne la seva sortida aquest mateix dimecres. Segons asseguren 'El Confidencial i 'Infolibre', ara per ara sumen 17 a l'òrgan de govern dels socialistes espanyols, format originàriament per 38 representants al 2014, però actualment composat només per 35 membres per les vacants que va deixar la mort de Pedro Zerolo i les renúncies anteriors de José Ramón Gómez Basteiro i Javier Abreu. Segons la seva lectura dels Estatuts del PSOE, estarien a un sol vot de forçar la sortida de Sánchez. Els estatuts estableixen que la dimissió en bloc de la meitat més un dels membres de l'executiva suposa l'extinció d'aquest òrgan, fet que implicaria la creació d'una gestora que dirigiria el partit fins a la celebració d'un Congrés Federal. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, els ha reptat a presentar la dimissió aquest mateix dimecres. En una entrevista a eldiario.es els ha llançat un missatge: "Si no se senten part d'aquest projecte, jo en el seu lloc dimitiria avui".

Els crítics evitarien amb aquesta maniobra que el debat es traslladi al Comitè Federal del pròxim dissabte, on els prop de 300 membres d'aquest òrgan han de votar si donen suport, o no, al calendari proposat pel secretari general, que estableix la celebració d'unes primàries el dia 23 d'octubre i un Congrés Federal del PSOE a principis de desembre.

La renúncia en bloc de la meitat més un dels membres de l'executiva actual forçaria la sortida d'un secretari general elegit en unes primàries i d'una executiva sorgida del Congrés Federal de 2014. Sánchez els ha emplaçat a fer el pas en una entrevista a eldiario.es, on a més d'assegurar que a hores d'ara no sap si Susana Díaz està "al bàndol" de l'abstenció.

Els crítics s'agafen a una lectura favorable de l'article 36 dels estatuts del PSOE que estableix que la direcció queda extingida quan la meitat més un dels membres de l'Executiva dimiteixen, però no queda clar, a hores d'ara, si cal comptar els 38 llocs, o bé els 35 que resten després de la mort de Pedro Zerolo i les renúncies prèvies de José Ramon Gómez Besteiro i Javier Abreu.

Amb tot, els estatuts del partit no deixen clar quin percentatge s'ha de calcular en cas que existeixin baixes, ni tampoc si la renúncia de la meitat més un dels membres de l'Executiva ha de donar pas a la creació d'una gestora. Només que caldrà convocar un Congrés Federal extraordinari per elegir una nova executiva.

Segons 'El Confidencial', de les 17 signatures 7 corresponen a membres del PSOE d'Andalusia. Són Antonio Pradas, María José Sánchez Rubio, Estefanía Palop, Noemí Cruz, Pacote Pizarro i Juan Pablo Durán, així com la presidenta del partit, Micaela Navarro. La resta són les presidents de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page; el País Valencià, Ximo Puig; i les de Carme Chacón, Tomás Gómez, Luz Rodríguez, José Miguel Pérez, Manoli Galiano, Eva MAtarín, Carlos Pérez Andón i María Murillo.