La CUP proposa celebrar el referèndum d'autodeterminació abans de juliol de 2017, en lloc d'en la segona quinzena de setembre com ha proposat el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja que entén que "hi ha legitimitat i força perquè es faci abans de l'estiu". Des de Junts pel Sí no es veu malament aquest possibilitat.

Segons va indicar el diputat de la CUP Albert Botran, la proposta per celebrar un referèndum "vinculant" abans de juliol ja l'han traslladat a JxSí, i la negocien per incloure-la en el text de la resolució conjunta que es votarà en el debat de política general que comença demà.

Fonts de la CUP van precissar, això no obstant, que la qüestió de la data concreta no serà un impediment per a arribar a un acord amb JxSí, si la resta d'aspectes sobre la convocatòria del referèndum poden ser consensuats. En el text inicial de la CUP, s'afirma textualment que: "El Parlament de Catalunya es compromet al fet que Catalunya celebrarà un referèndum vinculant abans de juliol de 2017 amb una pregunta binària sobre si la ciutadania catalana està d'acord amb que Catalunya es constitueixi en República independent". També expressa en un altre punt que el referèndum "no queda subordinat a l'eventual autorització o denegació de la seva celebració" per part "dels òrgans de l'Estat espanyol".

Botran va explicar que JxSí i la CUP negocien amb Catalunya Sí que es Pot (CSQP) la possibilitat de consensuar la redacció de la proposta de resolució sobre el referèndum, cosa que ha valorat molt positivament "si el resultat és que sigui votada per 83 diputats".

Va avançar, a més, que la CUP no votarà favorablement redactats en els quals s'insti a negociar el referèndum amb el govern perquè considera que això és una pèrdua de temps tenint en compte les vegades que això ja s'ha intentat infructuosament. Segons aquest mateix diputat de la CUP, el referèndum que es proposa no té res a veure amb el procés participatiu que va tenir lloc el 9-N, ja que "no seria una simple consulta sinó un referèndum i, a més, seria vinculant".

El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, va indicar que en les negociacions amb la CUP per consensuar una resolució sobre el referèndum d'autodeterminació s'intenta evitar posicions "contradictòries", per exemple, sobre la data en què es propugna la celebració, de manera que s'obre a avançar la consulta. Torrent va treure importància al fet que en el text de les propostes de resolució de la CUP per al debat de Política General a Catalunya s'insti que el referèndum tingui lloc abans de juliol del 2017 en comptes de la segona quinzena de setembre com va dir el President de la Generalitat, Carles Puigdemont.