El 64% de les llars ateses per les deu seus de Càritas Catalunya són de famílies amb nens, de les quals el 47% són parelles, mentre que el 17% són mares soles, segons va explicar la presidenta de l'entitat, Carme Borbonès, en la presentació de la memòria social del 2015.

"Denunciem que les decisions polítiques sobre temes socials i laborals no tenen al centre les persones, sinó els diners", va criticar Borbonès, que va avisar que un important gruix de persones "mai podrà sortir de la pobresa". La presidenta de Càritas Catalunya estava acompanyada per l'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, qui va mostrar la seva preocupació per la "cronificació" de l'exclusió social i va alertar que "l'economia de l'exclusió i la desigualtat mata".

"Si només hi ha una mirada econòmica a la societat del benestar, tornarem a caure d'aquí uns anys a la mateixa crisi", va afirmar l'arquebisbe, que va asseverar que l'economia de mercat ha d'incloure "valors ètics i socials" i "més solidaritat".

Omella va reivindicar la necessitat que els governs facin polítiques a favor de la família i en matèria laboral, a través de "sous dignes" i de la implementació d'horaris que permetin la conciliació familiar. El 2015, Càritas Catalunya va augmentar el nombre de projectes dels seus nou programes d'atenció en el 16%, de 1.448 el 2014 a 1.729 l'any passat, amb un increment més gran en el programa d'inserció laboral i economia social, on es va duplicar l'oferta respecte del 2014. Borbonès va explicar que els tres programes als quals les deu delegacions de l'entitat a Catalunya estan dedicant més esforços són els que tenen com a objectiu cobrir les necessitats bàsiques, ajudar les famílies i els seus fills, i donar suport als progenitors en la recerca d'ocupació.

"A través d'aquests projectes, s'ha arribat a atendre 343.513 persones", va certificar la presidenta de Càritas Catalunya, que va afegir que d'aquesta atenció s'han beneficiat 577.961 individus, xifra similar a la del curs passat.

Segons les dades de la memòria social, del total de persones ateses, el 31 % no tenen un habitatge digne, ja que viuen en una habitació rellogada (13%), no disposen de llar (8%), estan acollides sense pagar (8%) o habiten en habitatges d'entitats socials (2%).

També la coordinadora de programes de Càritas Diocesana d'Urgell, Marta Fortuny, va explicar que sis de cada deu persones que van rebre atenció per part de Càritas Catalunya el 2015 tenien entre 30 i 64 anys, i el 31% eren menors d'edat.