Diversos presidents autonòmics, encapçalats pel canari Fernando Clavijo, intentaran avui a Madrid tancar una cita conjunta, una mena de Conferència de Presidents, amb la qual pressionar el govern perquè els doni les dades que necessiten per confeccionar els seus pressupostos.

Aprofitant la seva presència a la capital amb motiu de la desfilada de la Festa Nacional, Clavijo i altres dels seus homòlegs com el càntabre Miguel Ángel Revilla volen tancar una cita amb la resta de presidents de comunitats per celebrar una cimera autonòmica a final de mes, amb o sense govern.

La Conferència de Presidents ja existeix i es considera el màxim òrgan de cooperació entre l'Estat i les autonomies, però no es reuneix des de fa quatre anys. El president canari ha obtingut el suport a la seva proposta de Revilla i dels presidents d'Extremadura i Castella-la Manxa, els socialistes Guillermo Fernández Vara i Emiliano-García Page.

De moment, es preveu que es vegin avui a Madrid tots els mandataris autonòmics excepte Iñigo Urkullu (País Basc), Carles Puigdemont (Catalunya), Uxue Barkos (navarresa), Alberto Núñez Feijóo (Galícia) i Ximo Puig (País Valencià). La idea inicial de Clavijo era trobar un dia per reunir-se tots a Madrid l'última setmana de mes, data que ara podria canviar tenint en compte que el rei ha convocat una nova ronda de contactes amb els partits sobre la investidura i que fins i tot es podria celebrar el mateix debat parlamentari.

I és que la situació d'interinitat del Govern està afectant també al normal funcionament de les comunitats autònomes, que no poden aprovar els seus pressupostos per a 2017 fins a conèixer algunes dades com el límit de dèficit.