Tots els grups del Congrés excepte el PP reproven Jorge Fernández Díaz

El PDECAT denuncia l'ús "partidista de les institucions de l'estat" per part dels populars

19.10.2016 | 00:00
Fernández Díaz durant el ple en què es debatia la seva reprovació

Tots els partits del Congrés, llevat del PP, va votar ahir a favor de la reprovació del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per la seva actitud "antidemocràtica" per les seves converses amb l'excap de l'Agència Antifrau catalana.
La comissió d'Interior del Congrés va debatre ahir una proposició no de llei del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), integrat en el Grup Mixt del Congrés.
El text demanava reprovar Fernández Díaz "per les seves accions i actituds antidemocràtiques i faltes d'ètica política, en contra dels qui pensen diferent del ministre", i que el president el cessi immediatament.
La proposició no de llei recorda la difusió de converses privades entre el ministre Jorge Fernández Díaz i l'excap de l'Agència Antifrau catalana Daniel de Alfonso en les quals parlaven sobre casos de corrupció que afecten polítics nacionalistes catalans. Els portaveus de tots els grups, llevat del PP, van compartir la crítica del partit proponent i va votar a favor de reprovar el titular d'Interior.
El portaveu del PDECAT, Sergi Miquel, va explicar que la gravació entre Fernández Díaz i Daniel de Alfonso posa de manifest "la utilització partidista de les institucions de l'Estat" i "la falta de democràcia, de transparència i de veracitat". Va recordar que aquestes converses "no se cenyeixen a motius professionals, ni relacionats amb els seus càrrecs, sinó que destrossen rivals electorals del PP", cosa que és "alarmant".
"Temem que la seva única finalitat és fer por al rival usant les institucions, i això vam quedar que ho enterràvem el 20-N del 75... Si no és així, si segueixen amb la finalitat de fer por, això és que tenen al seu partit autèntics ionquis del franquisme, la qual cosa ens ha de preocupar", va afegir.
Pel PSOE, Ángeles Álvarez va dir que és necessari reprovar el ministre i destituir-lo immediatament "per higiene democràtica" i per més motius dels que es detallen a la proposició no de llei, ja que demostra que el ministre "no respecta l'Estat de Dret". El representant socialista va recordar que entre els afectats per "vigilàncies il·legítimes" hi ha el diputat socialista Antonio Trevín i va assegurar que el ministre de l'Interior ha "fabricat proves i dossiers" i els ha filtrat.
Miguel Ángel Gutiérrez, de Ciutadans, va estar d'acord que cal reprovar el ministre, però va advertir als proposants del grup català que "també haurien de denunciar altres processos, perquè ells han fet coses semblants", com "intentar usar els Mossos per fer seguiments a d'altres partits", cosa que és "exactament igual de reprovable". Tant el grup del PNB com Esquerra van expressar el seu suport a la reprovació de Fernández Díaz, com ja havien reclamat en ocasions anteriors.
Per part de Podem, Rafael Mayoral va dir que és "absolutament inacceptable" el comportament del ministre, que a més "s'ha negat a comparèixer" davant la cambra per donar explicacions.
El portaveu del PP a la comissió, Jose Alberto Martín-Toledano, es va mostrar contrari a la reprovació i va dir que el que cal condemnar és "els que graven de forma delictiva una conversa i la filtren de forma parcial i manipulada".
El popular també va voler deixar clar que totes la denúncies interposades contra el ministre per aquest assumpte han estat arxivades i que no abonarà "un espectacle circense".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema