Protecció Civil de la Generalitat ha posat en prealerta el pla NEUCAT perquè el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la possibilitat de nevades demà a partir del matí a punts del Pirineu i Prepirineu central, que a partir del migdia s´aniran desplaçant cap a la Catalunya Central i el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona. D´entrada, i segons l´SMC, no es preveu una nevada ni extensa ni abundant però caldrà seguir-ne l´evolució donat que es poden produir precipitacions en forma de neu granulada localment al litoral i prelitoral en cotes superiors a 500 metres.

Arran d´aquesta previsió, aquesta tarda s´ha reunit al departament d'Interior el Comitè Tècnic del pla NEUCAT encapçalat pel director general de Protecció Civil i amb la presència de representants del Servei Meteorològic de Catalunya, Mossos d´Esquadra, Bombers de la Generalitat, Servei Català de Trànsit, Agents Rurals, SEM, Carreteres de la Generalitat, Carreteres de l'Estat, de la Diputació, Autopistes, Adif i el CAT112, entre altres. Des del CECAT es farà un seguiment acurat de la previsió i de les possibles incidències en el territori.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que l´entrada d´una massa d´aire fred pot portar nevades a partir de demà a primera hora del matí a algunes comarques del Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central, vallesos i punts del litoral de Barcelona, amb gruixos de més de 2cm a cotes superiors a 500 metres.

A partir del migdia, i segons l´SMC, l´afectació de les nevades es pot estendre també a més punts del litoral i prelitoral central i de Tarragona, comarques de la Catalunya Central i a l´Alt Pirineu. La cota de neu es situarà al voltant dels 400 metres i puntualment per sota. Localment les precipitacions seran en forma de neu granulada/calabruix, tot i que no s´esperen acumulacions destacables.

A les comarques del Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Alt Urgell i Moianès la probabilitat de nevades és superior atesa la seva altitud superior a 500 metres. A la resta, com per exemple al litoral i prelitoral de Barcelona, la nevada pot afectar sobretot els punts més alts, entre ells el massís del Garraf, la serralada litoral i la zona de Collserola i el Tibidabo.

A partir de la tarda-vespre de demà, la nevada pot deixar d´afectar algunes de les comarques del litoral de Barcelona i estendre´s cap a algun punt del prelitoral nord de Tarragona. Ja de cara a la matinada es reduiria l´afectació de la nevada restringint-se de nou al Ripollès, Osona, Garrotxa, Berguedà i Moianès.

Algunes de les carreteres principals que es podrien veure demà afectades per les nevades són: A-2 (especialment entre Collbató i Cervera); C-25 (zona de l´Anoia, Moianès i Osona), C-37 a Igualada; C-16 (sobretot punts del Berguedà i la Cerdanya), C-17 a Osona, N-260 al Ripollès i Garrotxa; N-340 a la zona de l´Ordal; i l´AP-7 en el seu tram central. Les carreteres del Pirineu i Prepirineu també es poden veure afectades.

De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes que sapigueu posar, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.

En la mesura del possible, Protecció Civil recomana que s´avanci la mobilitat de camions abans del migdia, quan la nevada podria afectar algunes de les vies principals.