La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va considerar ahir que hi ha «tàctica electoral» en el President català, Carles Puigdemont, que «està buscant la reacció de tots els altres per alimentar un victimisme que ja no cola».

Sáenz de Santamaría va convocar una compareixença davant els mitjans hores abans que Puigdemont es reunís amb els partits que promouen el referèndum sobre la independència, i ho va fer per, entre altres raons, insistir al President de la Generalitat que ha d'acudir al Congrés a explicar el seu pla i a buscar «solucions polítiques». Perquè «l'Estat espanyol és un estat democràtic amb partits democràtics que defensen lleis democràtiques i actuen en democràcia, i en una democràcia», va prosseguir la vicepresidenta, el que ha de fer Puigdemont és acudir a la cambra baixa per exposar «públicament» per què té al pensament «plantejar un desafiament tan greu com la secessió». El govern, en paraules de Sáenz de Santamaría, segueix esperant conèixer per què el mandatari català rebutja aquesta invitació.

En comptes d'això, el màxim responsable de la Generalitat opta per reunir-se amb «els seus i amb ells mateixos», entre ells «els radicals de la CUP», que són els que li marquen «el ritme», perquè li expliquin el que «vol escoltar», va apuntar.

Sobre la seguretat que no hi haurà consulta perquè no té cabuda ni en la Constitució ni en el dret internacional, i atesa l'actitud dels independentistes, la vicepresidenta va recalcar una «sensació» que, segons la seva opinió, comença a estendre's.

La «sensació» que amb l'«estratègia d'anuncis d'anuncis» Puigdemont «està buscant la reacció de tots els altres per alimentar un victimisme que ja no cola». S'està creant així un «clima preelectoral» sobre la «instrumentalització» d'un procés que «no té sortida».

La ministra per a l'Administració Territorial va ser clara: «s'està arribant a una tessitura en la qual el més important és com arriben -els partits independentistes- a unes futures eleccions».

Més endavant va personalitzar l'esmentada tàctica en el mateix Puigdemont: «hi ha més tàctica electoral que estratègia» per part del President català. I tot això perquè «ningú s'atreveix a dir: fins aquí hem arribat».

Sáenz de Santamaría també es va congratular del diàleg permanent que manté el govern amb els partits que defensen la legalitat constitucional. Però amb Puigdemont i la Generalitat ara mateix els ponts s'han debilitat, i «si el contingut de la reunió és sí o sí al referèndum, no pot quedar convocat ningú del govern ni ningú que defensi la legalitat».