El director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, va presentar ahir la seva dimissió per motius polítics, després dels canvis de la setmana passada al Govern, entre ells la incorporació de Joaquim Forn com a nou conseller d'Interior, amb vista a preparar el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre. Precisament, Forn, de perfil més netament independentista que el seu antecessor, Jordi Jané, ha proposat Pere Soler Campins com a nou director dels Mossos, que serà formalment designat en la reunió del Govern d'avui.

Batlle, un ex-alt càrrec socialista que sempre havia defensat que els Mossos han de ser políticament neutrals i imparcials i que la policia catalana ha de complir i fer complir la llei, va renunciar al càr-rec de director polític de la policia catalana, al qual va accedir el 10 de juny del 2014. En un missatge remès ahir a tots els agents del cos anunciant la seva dimissió, Batlle es mostrava convençut que «en els actuals moments de la vida del país», en què el Govern planteja un referèndum sobre la independència de Catalunya per a l'1-O, la policia catalana «seguirà perseverant» en la seva «missió de defensa de la seguretat i del benestar» dels ciutadans. «I ho farà, com sempre, amb escrupolós respecte i subjecció a la llei», afegia Batlle, que segueix els passos de l'exconseller Jordi Jané, que va deixar el Govern català divendres passat, al costat de Neus Munté, Meritxell Ruiz i Joan Vidal de Ciurana, tots ells del PDeCAT.

De fet, sectors d'ERC i la CUP -i fins i tot del PDeCAT- veien Batlle a la corda fluixa des de fa mesos pels seus recels davant una via unilateral cap a la independència i un xoc amb la legalitat estatal.

En substitució de Batlle, Forn va proposar Pere Soler Campins, que el 2013 va ser nomenat director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat -quan la conselleria de Justícia la liderava Germà Gordó- en substitució de Xavier Martorell, que va dimitir arran d'informacions que el vinculaven al cas Método 3.

Soler, nascut a Terrassa el 1967, és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1991), màster en Dret i Transmissions Electròniques per la Universitat de València (2000-2001) i especialista en estudis europeus. Soler, amic personal del conseller de Territori, Josep Rull, i pròxim a l'exconseller de Justícia Germà Gordó, opina que l'Estat «no podrà evitar» el referèndum de l'1 d'octubre, segons va destacar en un missatge publicat aquests últims dies en el seu perfil de Twitter. El 4 de juliol passat, Soler va acudir a l'acte de Junts pel Sí per presentar la llei del referèndum, i des d'allà va escriure a Twitter: «Votarem l'1-O. No ho podran evitar». El nou director dels Mossos va acompanyar el missatge d'una foto de l'acte al Teatre Nacional de Catalunya, protagonitzat pel President de la Generalitat, Carles Pugidemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras.