El govern aragonès demanarà avui a la jutgessa d'Osca que autoritzi tècnics, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida per retirar els 44 béns de Sixena en litigi, després d'expirar ahir el termini perquè la Generalitat presentés un pla de devolució de les obres.

La consellera d'Educació, Cultura i Esport de l'Aragó, Mayte Pérez, va fer aquest anunci en roda de premsa a Saragossa en què es va referir al litigi que mantenen l'Aragó i Catalunya sobre les peces del monestir d'Osca de Sixena que són al Museu de Lleida pendents de retornar al cenobi i el termini del qual per fer-ho finalitza dilluns que ve, 31 de juliol.

Abans de finalitzar la jornada d'ahir, la Generalitat havia de comunicar al govern de l'Aragó el pla de trasllat d'aquests béns, condició que no es produirà, ja que el portaveu del Govern de la Generalitat, Jordi Turull, va afirmar que «no es compleixen els requisits ni jurídics ni físics idonis perquè calgui procedir al lliurament» d'aquests béns.

Turull va respondre així a l'acte emès per la titular del jutjat número 1 d'Osca en el qual desestima el recurs de reposició presentat per la Generalitat, que al·legava que era inexecutable la sentència que obliga a la devolució dels 44 béns del monestir de Sixena que encara són a Lleida.

D'altra banda, la Generalitat va enviar ahir mateix un escrit al citat jutjat d'Osca en el qual indica que no posseeix les peces objecte de litigi i que són «en poder de terceres persones, que són posseïdores de bona fe dels béns litigiosos», en referència al museu de Lleida.

Davant aquesta afirmació, el lletrat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, va afirmar que aquesta és «l'última excusa» que ha posat la Generalitat per no complir la sentència, i va defensar que les quaranta-quatre peces objecte de litigi «només i exclusivament» les posseeix la Generalitat, mentre que el Museu de Lleida les té únicament a «simple títol de dipòsit».

Jorge Español va afegir que, en l'actualitat, amb la sentència, «la possessió d'aquestes peces ja no és de la Generalitat, sinó de la Comunitat santjoanista de monges de Sixena», i que l'«únic» que ha de fer l'administració catalana és complir-la i tornar les obres al seu «posseïdor veritable».