El Regne Unit va detallar ahir en un document els seus plans per a un nou sistema duaner amb la Unió Europea (UE), que preveu una unió «temporal» d'un o dos anys i que evitaria un «abisme» per a empreses i individus després del Brexit.

El ministre per a la sortida del país de la UE, David Davis, va explicar, en declaracions als mitjans de comunicació, que les propostes de l'executiu «beneficiaran» tant la UE com el Regne Unit i evitaran una bretxa comercial entre ambdues parts després de consumar el «divorci» entre Londres i Brussel·les.

Aquest document és el primer d'una sèrie que divulgarà l'Executiu de Theresa May per tractar assumptes crítics de les negociacions amb el bloc comunitari. La tercera fase s'iniciarà el proper dia 28 d'agost.

Seguidament, Londres publicarà avui un informe amb possibles solucions per a la frontera entre la República d'Irlanda i la regió d'Irlanda del Nord.

Segons recull el primer text oficial, el Regne Unit podria plantejar a Brussel·les que estableixi «una unió duanera temporal» de durada limitada, «entre un i dos anys», amb l'objectiu de facilitar el comerç amb la resta dels 27 un cop s'efectuï la marxa de la UE, i que evitaria problemes fronterers.

«La manera com enfoquem la circulació de béns per la nostra frontera serà un punt crucial per a la nostra política de comerç independent», va indicar ahir Davis en un comunicat.

Per al polític conservador, un període transitori «implicaria que els negocis tan sols s'haurien d'adaptar un cop al nou règim i propiciaria una transició suau i ordenada».

Durant aquest termini, Londres vol poder negociar els seus propis acords comercials internacionals, cosa que no pot fer ara com a integrant de la unió duanera. Un cop expirat el període estipulat, el Regne Unit suggereix dues possibles models per a l'intercanvi de béns en la futura relació comercial entre ambdues parts, segons es detalla en l'informe.

Un d'ells seria arribar a un acord duaner «molt simplificat» entre les dues parts, amb requisits que generessin «les mínimes friccions possibles», destinat a «continuar alguns dels acords existents amb la UE, i reduir i eliminar barreres comercials».

El segon és una «associació duanera», diferent de l'actual unió, que «acabaria amb la necessitat d'una frontera comercial entre el Regne Unit i la Unió Europea». «El Regne Unit és el principal soci comercial de la UE, així que redunda en l'interès de les dues parts que aconseguim un acord sobre la nostra futura relació», va afirmar Davis.

La comunitat empresarial ha demanat a l'Executiu claredat des que la primera ministra indiqués el gener passat la seva voluntat de deslligar-se de la unió duanera -l'àrea comunitària lliure de tarifes- com a part del seu pla per al brexit.

L'eventual sortida del país d'aquest espai va ser confirmada el cap de setmana passat en un article escrit conjuntament pel titular de Finances, Philip Hammond, i el ministre de comerç, Liam Fox.

Després de divulgar el citat document, la ministra principal escocesa, la independentista Nicola Surgeon, va titllar la posició de Londres d'«estúpida» en un missatge penjat al seu compte de Twitter i ha opinat que el Regne Unit «s'hauria de comprometre a quedar-se al mercat únic i la unió duanera».