El PNB votarà avui a la reunió de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats a favor de la compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, davant el ple de la cambra pel cas Gürtel.

La posició dels nacionalistes bascos és decisiva perquè prosperi la iniciativa, ja que la majoria absoluta de la Diputació Permanent -el màxim òrgan del Congrés dels Diputats en períodes inhàbils- s'obté amb 33 vots, i el PP (25) amb UPN (1) i Ciutadans (6) en sumen 32. A l'altre costat de la bancada, el PSOE (15), Units Podem (12), ERC (2), PDeCAT (1) Compromís (1) i Bildu (1) també sumen 32 vots.

El PSOE i Podem van plantejar el 27 de juliol una petició conjunta a la Diputació Permanent de la cambra baixa per a una compareixença extraordinària del president del govern espanyol, després de la seva declaració en el judici del cas Gürtel, iniciativa que Ciutadans van anunciar que rebutjarà.

El PNB va informar en un comunicat que el seu portaveu al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, donarà el seu vot afirmatiu a la compareixença de Rajoy al Congrés. Aquest partit considera que un assumpte de la dimensió del cas Gürtel «demana la màxima informació i claredat possible». Segons el partit basc, la compareixença de Rajoy, tot i que podria haver estat portada a terme a la comissió d'investigació creada a l'efecte, constitueix un acte «de legítim control institucional».

Després la declaració del president del govern espanyol com a testimoni en el judici del cas Gürtel, PSOE i Units Podem, després d'una conversa entre els seus líders, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, van acordar sol·licitar la seva compareixença en una sessió extraordinària perquè el president del govern expliqui els motius «pels quals es nega a assumir responsabilitats polítiques pels casos de corrupció que s'han posat de manifest en el PP», i que han motivat que hagi hagut de declarar davant l'Audiència Nacional per aquest cas sobre el finançament del Partit Popular.