El 'New York Times' informa que el govern espanyol "proposa apartar" el president de la Generalitat. Les decisions anunciades per Madrid, escriu el corresponsal a Barcelona Raphael Minder, condueixen Espanya cap a un territori "desconegut" mentre Rajoy intenta sufocar "la crisi constitucional més greu des que es va instaurar la democràcia".

El rotatiu britànic 'The Guardian' informa que Espanya "s'enfonsa en una profunda crisi" després que aquest dissabte el president Rajoy hagi anunciat "que està desposseint Catalunya de la seva autonomia" i imposant el govern directe de Madrid en un intent "d'aixafar" el moviment d'independència. 'La Stampa' parla de les "duríssimes" mesures i el director del diari, Maurizio Molinari, analitza que "el desafiament polític" de Rajoy als independentistes "no podria ser més difícil, més clar i més obvi".

El 'Washington Post' també ho treu en portada i entre les històries 'més destacades' titula: "Espanya, a punt per prendre el control de Catalunya per aturar la secessió". Per la seva banda. Al NYT, Minder explica també que és la primera vegada que s'intervé una autonomia i que s'aplica l'article 155 i informa de la decisió de convocar noves eleccions. "Tanmateix no queda clar com s'organitzaran i si canviaran significativament el panorama polític de Catalunya ni si ajudaran a resoldre el conflicte territorial", analitza el periodista. A més, destaca que les mesures anunciades "corren el risc d'inflamar el clima a Catalunya".

La BBC obre l'edició digital amb "Espanya pressiona per destituir els líders catalans" i diu que el president del govern espanyol ha anunciat els plans per "prendre el control" de la regió. En un paràgraf d'anàlisi dins la peça, el corresponsal a Madrid, Guy Hedgecoe, explica que si bé l'ús del 155 ja havia estat anticipat, l'anunci ha tingut "un gran impacte". Descriu que aquest article de la constitució espanyola mai ha estat invocat abans i que, per tant, "hi havia un gran misteri al voltant del seu potencial abast i significat". També diu que si bé Rajoy ha insistit que l'autogovern no quedaria suspès, "molts no hi estan d'acord". "Aquells que volen la independència de la regió probablement ho veuran com una provocació més que no pas com una solució", afegeix.

També el 'The Guardian' obre la portada amb la notícia. "La crisi a Catalunya escala a mesura que Espanya decideix imposar l'administració directa en dies", titula. La decisió del govern espanyol, diu el diari, ha provocat "por i enuig" a Catalunya i ha augmentat "dràsticament" la crisi "més profunda" des de 1977. Com la BBC, el 'The Guardian' també analitza que mentre Rajoy diu que l'aplicació del 155 no implica la suspensió de l'autonomia, "no és així com ho veuran a Catalunya els milers de manifestants" que han sortit als carrers per protestar contra la mesura.

A França, 'Le Monde' treu en portada digital que "Madrid inicia el procés de suspensió de l'autonomia de Catalunya" i destaca que l'article no ha estat mai invocat. Explica que Rajoy ha demanat destituir el govern de Puigdemont per convocar noves eleccions i "evitar la independència de Catalunya". Remarca, a més, que Rajoy ha matisat que ni l'autonomia ni el govern autonòmic estan suspesos "per intentar tranquil·litzar els catalans molts vinculats a l'autonomia recuperada després de la dictadura de Franco". També es fa ressò en l'article de la manifestació a Barcelona contra l'empresonament dels líders de l'ANC i d'Òmnium Cultural.

El 'Libération', per la seva banda, titula "El govern espanyol decideix posar Catalunya sota tutela". "El que el cap del govern central anomena 'el projecte Espanya' viu un dia històric, d'una severitat sense precedents des de la fi del franquisme", comença el text. L'article continua destacant que "des de l'arribada de la democràcia el govern central ha decidit sotmetre a tutela una regió 'rebel i rebel', en aquest cas, Catalunya". El corresponsal a Madrid, François Musseau, diu que si bé alguns pensaven que es proposaria una versió "descafeïnada" del 155, "no ha estat el cas" i explica les principals mesures. Destaca que, en cas de succeir, Catalunya perdria el control de totes les seves institucions "com al final de la guerra civil".

A Bèlgica, 'Le Soir' diu que Espanya "posa en marxa la suspensió de l'autonomia de Catalunya" i subratlla que Rajoy vol destituir Puigdemont. En una altra peça el diari es fa ressò de la manifestació a Barcelona, amb el president de la Generalitat encapçalant-la, "per reclamar la independència després que el govern central hagi demanat la destitució de l'Executiu".

A Itàlia, 'La Stampa' dedica un gran espai de la seva portada a Catalunya amb tres peces diferents. La principal duu com a titular: "Espanya substitueix a Catalunya, Barcelona surt a les places contra Rajoy". En el text destaca que Madrid "revoca" l'autonomia a Catalunya i remarca de la intervenció de Rajoy que aquest assumirà les competències de Puigdemont per convocar noves eleccions. També en parla el periodista del diari Francesco Olivo, que titlla les mesures del govern central de "duríssimes".

'Il Corriere della Sera' diu que a Catalunya el Parlament serà dissolt i destaca que el partit de Puigdemont diu que "és un cop d'Estat". Entre les diferents reaccions el rotatiu es fa ressò de la reacció de les associacions de premsa davant la possible intervenció dels mitjans públics, que denuncien "un atac a la llibertat d'expressió".

'La Repubblica' obre l'edició digital titulant "Rajoy 'destitueix' el govern de Puigdemont i 450.000 persones surten als carrers de Barcelona" i explica àmpliament les mesures que s'aplicaran i també recull les reaccions, entre altres, d'Oriol Junqueras i Ada Colau. En un especial per a la televisió del diari dedicat a Catalunya el periodista Omero Ciai diu que la decisió de Rajoy "no és un últim acte, sinó que inicia una nova fase difícil".