La Comissió Europea (CE) va reiterar ahir el seu suport a l'ordre constitucional i jurídic a Espanya, en resposta a l'activació de l'article 155 de la Constitució espanyola, aprovada pel Consell de Ministres.

«La posició de la Comissió Europea és ben coneguda des del 2 d'octubre», va dir en roda de premsa el portaveu comunitari, Margaritis Schinas.

«Sempre hem dit que respectem l'ordre constitucional i jurídic d'Espanya i les mesures [...] s'inscriuen en aquest ordre constitucional», va indicar el portaveu comunitari.

Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va reiterar ahir que està «en contra de tots els separatismes» però va dir que respecta «l'expressió de la voluntat» que s'ha vist a Catalunya.

«No m'agrada el que es fa a Catalunya, però respecto l'expressió de la voluntat que hem vist», va dir durant una conferència a la Universitat Science Po d'Estrasburg. Juncker va remarcar que és «comprensible» buscar una «identitat pròpia» però va criticar voler-la oposar a la dels altres o apostar, directament, per la indepen-dència.

«No vull que demà la Unió Europea estigui feta de 85 estats», va reiterar el luxemburguès.

«La voluntat de ser pres seriosament és acceptable, la voluntat de tenir identitat pròpia és comprensible, però voler oposar una identitat a la dels altres és de baixa estofa», va afirmar Juncker, que va reiterar el seu missatge contrari a l'independentisme pel seu possible efecte domino en altres regions europees

Juncker va afirmar que als ciutadans europeus els agrada la «proximitat» i volen combinar la seva pròpia identitat amb una de més àmplia de caire europeu.

«Però això no és una raó per a l'independentisme», va puntualitzar el president de la CE. Juncker va fer referència a la situació catalana durant el torn de preguntes d'una conferència que va tenir lloc a Estrasburg.

El president de la Comissió Europea va ser preguntat per les regions, en general, a la Unió Europea (UE), i va dir que, «independentment de la situació a Catalunya», és un tema que s'ha de «debatre».