El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha mort als 66 anys a Buenos Aires (Argentina), on estava ingressat per una infecció. "Descansi en pau José Manuel Maza. Un extraordinari jurista i servidor públic. La justícia i el dret perden un dels seus més destacats professionals", ha confirmat a través de Twitter el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

"Ha mort el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. El meu reconeixement i agraïment per una vida de treball al servei de l'Estat. El meu sentit condol a la família, amics i companys. Descansi en pau", ha afegit a la mateixa xarxa social el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Maza havia viatjat a l'Argentina per participar a l'assemblea general ordinària de l'Associació Iberoamericana de Ministeris Públics (AIAMP), del 15 al 17 de novembre, i on havia estat nomenat nou secretari executiu de l'AIAMP. El fiscal general de l'Estat es va començar a sentir indisposat fa un parell de dies i ahir els metges van aconsellar el seu ingrés hospitalari per ser atès "d'un procés d'infecció".

Una de les últimes aparicions públiques de Maza va ser el passat 30 d'octubre per informar que la Fiscalia s'havia querellat contra el president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i la resta de consellers del Govern per delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

El dia 2 de novembre Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Dolors Bassa i Joaquim Forn van ingressar en presó preventiva després de declarar davant la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. Prèviament, el fiscal general de l'Estat també havia interposat querelles per sedició i rebel·lió contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la Mesa.

En aquest cas, el Tribunal Suprem va ordenar presó sota fiança de 150.000 euros per a Carme Forcadell, que va passar una nit al centre penitenciari. Els altres investigats van evitar la garjola amb una fiança de 25.000 euros a pagar en el termini d'una setmana, a excepció de Joan Josep Nuet que va quedar lliure sense mesures cautelars.

José Manuel Maza també va presentar la denúncia contra els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que ha acabat amb els dos líders de les entitats sobiranistes en presó preventiva des del passat 16 d'octubre del 2017 per ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela."Insuficiència renal aguda"

La Fiscalia ha detallat que José Manuel Maza Martín (Madrid, 23 d'octubre de 1951) ha mort a Buenos Aires com a conseqüència "d'una insuficiència renal aguda". Maza va ser nomenat fiscal general de l'Estat fa menys d'un any, el 25 de novembre del 2016, prenent possessió del càrrec el 29 de novembre al Tribunal Suprem. Llicenciat en Dret i Història, José Manuel Maza també era diplomat en Criminologia per la Universitat Complutense de Madrid.

Va ingressar a la carrera judicial l'any 1975 i en la Fiscal l'any 1978, "essent el primer de la seva promoció". En els anys 90, Maza va ser portaveu de la Unió Judicial Independent, una associació conservadora de jutges de signe liberal. Va ser president de la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Madrid i l'any 2002 va ser nomenat Magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem.

"Durant el seu mandat com a fiscal general de l'Estat va saber guanyar-se el respecte i l'admiració de tots els que van treballar amb ell", han assegurat des de la Fiscalia. "Va desenvolupar les seves funcions amb total entrega i dedicació, al servei de l'Estat de Dret i en defensa de la legalitat i de l'interès social. Descansi en Pau", conclouen des del ministeri públic.Reprovat pel Congrés dels Diputats

Com a magistrat del Suprem, Maza va defensar la inhabilitació del jutge Baltasar Garzón per obrir una causa que investigués els crims del franquisme i va votar en contra de deixar en llibertat a l'etarra Ignacio Pujana per l'anul·lació de la Doctrina Parot.

L'abril del 2016, va ser el ponent de la decisió d'arxivar la querella de Manos Limpias en contra dels líder de Podem, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, per finançament il·legal amb fonts procedents de l'Iran. José Manuel Maza va ser reprovat el passat 16 de maig del 2017 pel Congrés dels Diputats al costat del ministre de Justícia Rafael Catalá i el fiscal anticorrupció Manuel Moix, nomenat per Maza i que va haver de dimitir poc després en conèixer-se la seva societat fraudulenta a Panamà.