L'exconseller d'Indústria de la Generalitat durant el Govern de Jordi Pujol, Antoni Subirà, va morir ahir, va anunciar el president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, en una anotació en Twitter. «Ha mort el conseller Antoni Subirà. Li devem moltes coses, especialment el paper internacional exitós de Catalunya en política de clústers», va reivindicar.

Antoni Subirà Claus, nascut a Mataró el 1940, va ser un dels fundadors en la clandestinitat de CDC juntament amb Jordi Pujol i Miquel Roca, així com el conseller més longeu dels 23 anys de govern de l'expresident de la Generalitat.

Casat amb una cosina de Pujol, amb qui va tenir tres fills, va créixer en una família d'industrials i es va doctorar en Enginyeria Industrial, després de la qual cosa es va traslladar als Estats Units i va tornar el 1965 a Catalunya per incorporar-se a l'IESE com a professor de direcció econòmica, i també va exercir com a consultor per a diverses empreses.

El seu interès per la política es va accentuar durant la transició i, juntament amb Pujol i Roca, va fundar CDC, partit en el qual va exercir diferents responsabilitats fins al 1980, any en què va ser triat diputat al Parlament, i poc després va ser portaveu del grup parlamentari de CiU.

Subirà és nomenat conseller d'Indústria i Energia el 1989, i set anys després conseller de Comerç i Turisme, fins a finals del 2002, quan Jordi Pujol va afrontar la seva última crisi de govern, que va comportar la seva sortida del Govern, la qual cosa pretenia visualitzar l'inici de la fi del pujolisme i afermar el llavors successor de CDC i presidenciable Artur Mas.

Els seus 22 anys al costat de Pujol evidencien que Subirà va ser un dels més lleials col·laboradors de l'expresident català, i va ser també un dels tutors de la defenestrada carrera política d'Oriol Pujol, imputat pel cas de les ITV, a qui va situar com secretari general d'Indústria sent conseller.

Després de l'adéu a la política, Subirà es va incorporar de nou com a professor d'ADE a l'IESE.