La nevada segueix avançant de sud a nord del territori i ja ha arribat al bell mig de la Catalunya Central. La primera comarca afectada aquest dimarts a la tarda ha estat l'Anoia. El temporal s'ha començat a estendre de manera més aviat feble i s'espera que s'intensifiqui progressivament aquesta matinada.

A la ciutat de Manresa ha començat a nevar tímidament a les 20.15h del vespre. A les 18.00h de la tarda la neu ha arribat a la comarca del Bages, principalment en localitats com Navàs o Balsareny. Més tard, les petites volves han arribat a pobles com Sant Joan de Vilatorrada.

Al Berguedà, els primers flocs han començat a caure a Puig-reig i s'han escampat cap a Gironella o Berga. A la comarca del Solsonès també hi neva i a Moià ho fa amb certa intensitat.

Segons els observadors de la XOM s'ha acumulat 1 cm a Collbató i a Monistrol de Montserrat, a la Llacuna (Anoia) ja s'han acumulat fins a 4 cm a uns 943 metres d'altitud. A cotes més baixes fins a 2 cm.

Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Neucat davant el front de nevades que afectarà en les properes 24 hores la major part del territori, excepte alguns punts del litoral.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) pronostica gruixos d'entre 0 i 2 centímetres a punts del litoral i d'entre 2 i 15 centímetres a la resta. A zones elevades del prelitoral i de la depressió Central es podran arribar a superar els 15 centímetres.

Episodi de neu «dur i sever»

El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha alerta d'un episodi de neu i ha fet una crida a la ciutadania perquè posi de la seva part davant d'unes conseqüències que es preveuen "molt greus" per culpa de la nevada.

Davant la previsió de fortes nevades a tot Catalunya, s'han pres les següents decisions:

- Demà se suspèn amb caràcter general el transport escolar a tot Catalunyase suspèn amb caràcter general el transport escolar

- Es demana que s'eviti substituir-lo per transport privat en zones nevades

- Molts centres educatius no tindran activitat lectiva però sí funció d'acollida als nens que hi vagin

- Els centres de salut activaran un protocol de reprogramació de visites per les persones que no puguin desplaçar-s'hi

- El telèfon 061 es reforçarà per atendre les consultes de persones que tinguin dubtes sobre si han d'anar a urgències

- Restringida la circulació pels camions de més de 7.5 tones a partir de les 16.00 hores d'aquest dimarts

Delort ha assenyalat que hi haurà "moltíssims" problemes als accessos de Barcelona, tant aquesta tarda quan els ciutadans tornin a casa seva com demà al matí. Ha recordat que cada dia entren i surten 500.000 vehicles de la capital catalana. "Imagini's que cadascú hagi de posar cadenes, un es creua, l'altre patina? això acaba acumulant una sèrie de problemàtiques", ha afegit. De fet, ha avisat que "no hi ha remeis màgics" i que no s'arregla amb màquines llevaneus perquè si hi ha vehicles travessats no poden treballar.

Delort ha previst que demà dimecres hi haurà problemes "gravíssims". Segons el director general de Protecció Civil, l'episodi afectarà les activitats del dia a dia de moltíssima gent i ha demanat que s'ajornin desplaçaments i activitats a l'aire lliure davant un episodi "excepcional".

Per més cadenes que portin els conductors, Delort creu que els gruixos de neu a les carreteres poden impedir la mobilitat. Davant d'aquesta situació, ha afegit que cal adoptar mesures de caràcter excepcional i ha avisat de conseqüències greus.

Concretament, ha assenyalat que els problemes poden ser importants als accessos de Barcelona tenint en compte que cada dia entren i surten uns 500.000 vehicles de la capital catalana.

La neu cau a Tarragona, Barcelona o Lleida

La neu ha agafat en les cotes més altes del Camp de Tarragona i fins i tot s'ha deixat veure arran de mar, al llarg d'aquest dimarts. Els flocs de neu han fet acte de presència en el conjunt del territori tarragoní, incloses les grans ciutats com Tarragona, Reus o Valls. Però la neu, davant la decepció de molts tarragonins, només ha acabat agafant en municipis interiors de certa alçada, especialment de les comarques del Baix Camp, Priorat i Conca de Barberà.

La nevada també s'ha deixat veure a Barcelona i s'ha intensificat a la muntanya del Tibidabo a partir de les tres de la tarda d'aquest dimarts. Els petits flocs han donat pas a 'draps' més consistents que ja han començat a agafar al mobiliari, parterres i teulades amb un gruix superior al centímetre. La boira i la mala visibilitat també s'han intensificat i la temperatura ha baixat per sota dels 0ºC. Nombrosos curiosos -amb molta mainada- s'apleguen a la plaça del Tibidabo per gaudir d'una nova nevada al punt més alt de la capital catalana (516 metres).

Afectacions a les carreteres de Catalunya

Afectacions per la neu a Catalunya fins a les 17.00h en 9 trams:

Tallada: GIV-5201 Viladrau a Sant Marçal de Montseny

Obligatori ús cadenes:

BV-5114 Campins a Montseny

Neu/gel a la calçada:

GI-543 Viladrau-Arbúcies

GI-550 Sta Coloma de Farners

GI-552 Arbúcies

GIV-5411 Sant Hilari Sacalm-Coll de Revell

C-58 Vacarisses-Viladecavalls

A-2 El Bruc

N-240 Figuerola del Camp-Coll de l'Illa

Trànsit restringeix la circulació dels camions per la nevada

El Servei Català de Trànsit (SCT) restringirà la circulació de vehicles de més de 7,5 tones a les carreteres a partir de les 16h de la tarda per l'episodi de neu, que es preveu que afecti tot Catalunya. És la primera vegada que la Generalitat pren aquesta mesura, que s'aixecarà en funció de les previsions i la situació a les carreteres. Així ho ha anunciat la directora del SCT, Eugenia Doménech, en una roda de premsa posterior a la reunió del dispositiu de seguiment de l'episodi de fred i neu al Departament d'Interior. Així mateix, ha garantit que "no allargaran la restricció" més enllà del necessari. A partir de les 14h, s'ha convocat un consell assessor.

El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha assegurat que la situació en el conjunt del territori entre aquest dimarts a la tarda i el dimecres al matí serà "molt complicada", especialment a les carreteres.

En aquest sentit, Delort ha insistit en evitar el transport privat per desplaçar-se si no és estrictament necessari, fins i tot a l'àrea metropolitana de Barcelona. "No és una qüestió de cadenes, sinó del fet que alguns indrets del país, malgrat portar cadenes, poden veure impedida la mobilitat", ha reblat.270 llevaneus repartides arreu de Catalunya i diverses tones de sal per fer front a la nevada

El Departament de Territori i Sostenibilitat, carreteres de l'Estat i les diferents Diputacions disposen de fins a 270 llevaneus i diverses tones de sal repartides arreu de Catalunya per facilitar la mobilitat a les carreteres per fer front a la nevada. Trànsit demana molta prudència a la carretera i avançar la tornada cap a casa en la mesura que sigui possible.

Es reuneix el Comitè de seguiment del pla NEUCAT a la Catalunya Central

El Comitè de seguiment del pla NEUCAT a la Catalunya Central s'ha reunit aquest dimecres a primera hora de la tarda al Palau Firal de Manresa per valorar les decisions que s'han de prendre de cara a la nevada. A la reunió hi havien membres dels Mossos d'Esquadra, membres dels Bombers, representants del departament d'Interior, Territori, Salut i Ensenyament, dels Agents Rurals, també del cos de Protecció Civil i del SEM. Després de la reunió, tots els grups estàn en contacte permanent per via telefònica.

La nevada a Catalunya anirà guanyant terreny

Protecció Civil preveu que la nevada sigui "extensa" i que afecti bona part de Catalunya, especialment, a l'interior però al litoral, amb una cota de neu situada a nivell de mar. Així, a la costa els gruixos de neu poden ser d'entre 0 i 2 centímetres, a l'interior d'entre 2 i 15 centímetres, mentre que a les zones elevades del litoral i del centre de Catalunya poden superar els 15 centímetres de neu nova.

En alguns punts fins i tot poden arribar als 30, 40 o 50 centímetres, segons han informat des de Protecció Civil.

La neu ha obligat a tancar fins ara 21 escoles i 3.390 alumnes s'han quedat sense classes

La neu ha obligat a tancar fins ara 21 escoles i un total de i 3.390 alumnes s'han quedat sense classes, segons ha indicat el Departament d'Ensenyament. Els centres que han hagut de tancar són majoritàriament escoles i instituts de la comarca de la Selva, concretament a Anglès, la Cellera de Ter, Amer, Osor i Sant Hilari de Sacalm, amb 2.605 alumnes afectats, i també d'escoles de la Catalunya Central, amb afectació a 774 alumnes, a més de l'escola de Mont-ral a l'Alt Camp, amb onze alumnes afectats. Així mateix, 81 rutes de transport escolar han quedat afectades i, com a conseqüència, 2.161 alumnes que han quedat afectats per aquestes rutes alterades.

Entre les rutes han deixat de funcionar, destaquen les 44 que s'han anul·lat a Osona, i també tretze més que han quedat afectades al Vallès Oriental, onze al Berguedà i set a la Selva. Les rutes que no han funcionat a la Catalunya Central han afectat 1.422 alumnes, les que han fallat al Vallès Oriental han afectat 447 alumnes i les rutes alterades a la Selva han causat afectació a 270 alumnes més.

Temporal de tres dies de neu

La neu va arribar aquest dilluns al vespre a les comarques de la Catalunya Central. En concret, els primers flocs van començar a caure als voltants de les 8 a zones del Berguedà, el Solsonès i el Moianès. En localitats berguedanes com Berga, Avià, Casserres i Gironella la nevada va començar a quallar des de poc abans de les 9, quan el temporal va deixar anar neu a l'extrem nord-oriental del Bages, en municipis com Sallent i Artés. Segueix l'evolució de la nevada a Catalunya amb Regió7, un temporal que arriba per quedar-se durant tres dies (consulta la previsió del temps, poble a poble).

Consulta en aquest enllaç tota la informació de la nevada de dilluns.

A Manresa, l'aiguaneu es va deixar notar cap a quarts d'11 de la nit, però sense agafar. A Berga, en canvi, a causa de la nevada i per evitar riscos en la circulació de vehicles, es va tallar la circulació a la Baixada Hospital Sant Bernabé, el carrer de Quim Serra i l'accés al camí del Polígon de La Valldan fins a la carretera BV-4241, de Berga a Sant Llorenç de Morunys