n El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivà, va xifrar ahir en una dècima del PIB l'impacte de la crisi catalana en el creixement de l'economia espa-nyol, una xifra per sota de les previsions que es plantejaven en l'últim trimestre del 2017. D'altra banda, considera «factible però molt ajustat» el compliment de tancar l'exercici del 2018, amb un objectiu de dèficit del 2,2% per al conjunt de les administracions públiques. L'Autoritat Independent creu que, tot i la bona evolució dels diferents actors del sector públic, l'incompliment general vindrà per l'impacte de 2.000 milions que es produirà pel rescat de les autopistes, que impedirà complir amb el 2,2% de dèficit. En relació amb Catalunya, l'AIReF creu que és «factible» que compleixi amb l'objectiu d'estabilitat del 0,4%, però hi hauria un «risc moderat d'incompliment» de l'objectiu del 0,2% si s'aplica la regla de despesa.

El president de l'AIReF va comparèixer ahir dimarts davant la comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats per presentar el seu informe dels projectes i línies fonamentals dels pressupostos de les administracions públiques. D'altra banda, Gian Maria Milesi-Ferretti, director adjunt del departament d'Investigació de l'FMI, va dir ahir que s'ha vist «un impacte més baix d'incertesa sobre Catalunya en les dades agregades [de l'evolució econòmica espanyola], que el que vam pronosticar, així que és també una raó modesta per a la millora de les previsions». Segons Milesi-Ferretti, les crisis polítiques «són elements molt difícils de jutjar. Limpacte en les dades agregats mostra que (el de la de Catalunya) ha estat relativament modest en el creixement, que és una bona notícia».

En la seva anterior reunió, fa sis mesos, el Fons havia advertit sobre els possibles efectes negatius que la prolongada incertesa política a Catalunya, després de la declaració d'independència a l'octubre, pogués afectar la confiança empresarial i va xifrar l'impacte sobre el creixement a Espanya en una dècima menys.