El portaveu del Govern espa-nyol, Iñigo Méndez de Vigo, va assegurar ahir que en la «informació comptable» de què disposa el ministeri d'Hisenda no hi ha ni un sol euro de diners públics per al referèndum de l'1 d'octubre, però va admetre que «caldrà veure la versemblança» d'aquesta informació comptable. A més, va negar que existeixi «discrepància» entre les paraules del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga aquesta causa.

Així es va pronunciar Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior del Consell de Ministres després que la investigació del jutge Llarena acrediti una malversació de gairebé 2 milions d'euros en el denominat procés, mentre que el ministre Cristóbal Montoro ha dit aquests dies que no es va gastar un euro públic en l'1-O. De fet, el magistrat ha sol·licitat al titular d'Hisenda que expliqui en què es basa per fer aquesta afirmació. «El jutge utilitzarà la informació que li remeti el Govern espanyol com també utilitzarà els informes que li remeti la Guàrdia Civil que coneixen aquest cas», va dir el ministre, que va reiterar que en la informació comptable de la qual disposa l'Executiu «no hi ha ni un euro que s'hagi dedicat al referèndum il·legal». A partir d'ara, va prosseguir, «caldrà veure la versemblança d'aquesta informació comptable i la seva qualificació jurídica d'acord amb la informació que tingui el jutge de la Guàrdia Civil».

Ho traslladaran al jutge

Preguntat per si el Govern espa-nyol pot garantir que no s'han destinat diners públics a l'1-O, va recordar que als Pressupostos de la Generalitat aprovats el mes de setembre passat hi havia una partida de 5 milions per al «referèndum il·legal» que va ser recorreguda per l'Executiu de Mariano Rajoy i que el Tribunal Constitucional va anul·lar. I va afegir que a partir de l'article 155 de la Constitució «tots els comptes de la Generalitat han estat intervinguts pel Govern espanyol».

Això sí, el ministre va subratllar que es tracta d'una «intervenció comptable» relativa a què s'han destinat aquests diners consignats en el pressupost i és la que traslladaran al jutge, «qui ha de fer la qualificació jurídica d'aquesta informació comptable».

Quant a si l'Executiu creu que Montoro s'ha excedit en les seves declaracions i poden perjudicar la investigació del Suprem perquè estan sent utilitzades en les defenses dels processats, Méndez de Vigo va reconèixer que en els judicis penals les defenses «utilitzen tots els mitjans al seu abast per defensar la seva posició», cosa que, segons va dir, és «legítim».