El cost que podria suposar per als veïns la urbanització dels tres sectors que formen la Vall de Montserrat (Gall Pigat, Prat i Mas Astarròs), a Castellbell i el Vilar, ha encès els ànims als residents de la zona. Tot i que els costos totals encara no s'han fet públics ni s'han aprovat, la preocupació per haver de fer front a un pagament que es preveu elevat en temps de crisi i atur va suscitar que un grup de veïns de la Vall de Montserrat es personessin amb crits i cartells en l'últim ple municipal. El to pujat d'algun dels protestants va provocar que l'equip de govern reclamés la presència dels Mossos d'Esquadra.

De moment, els veïns ja saben que hauran d'abonar un avançament de 850 euros, que respon als costos de gestió i planejament, "com qualsevol altre projecte, és una provisió de fons", explica l'alcalde de Castellbell i el Vilar, Agustí Navalles. Però els veïns es mostren preocupats perquè la quota urbanística final, que anirà en funció dels metres quadrats de la parcel·la, els podria acabar ofegant, ja que podria ser que molts tin- guessin problemes a l'hora de demanar un crèdit al banc. En cas de no pagar, algun resident tem que es pugui veure obligat a marxar de casa seva, un extrem al qual l'Ajuntament diu que no vol arribar.

Els tres sectors, però, que consten de 417 parcel·les, necessiten la urbanització, ja que la zona no té instal·lades les xarxes de serveis bàsics, com la de la llum i de l'aigua, i els carrers no estan asfaltats. Navalles explica que "tal com vam prometre en les eleccions, tirarem endavant la urbanització", però reconeix que el problema s'ha creat "perquè l'hora de pagar ha arribat en un context de crisi econòmica". Per aquest motiu, l'alcalde castellvilarenc ha promès que "farem tot el que estigui a les nostres mans per donar facilitats als veïns que realment ho necessitin, però l'Ajuntament tampoc no té una vareta màgica".

Un ple mogut

Veïns de la Vall de Montserrat van aprofitar l'últim ple municipal, en el qual es tractaven tres temes sobre la urbanització dels tres sectors, per fer palès el seu malestar. Un dels punts més crispats va ser l'aprovació de la condició d'administració actuant de la Societat Municipal Impuls Castellbell SL, en el qual el PSC, a l'oposició, hi va votar en contra perquè consideren que "el municipi no podrà suportar el manteniment i el cost d'una societat urbanística, creiem que era innecessari perquè ja hi ha serveis tècnics municipals que poden fer les mateixes tasques", afirma la socialista Montse Badia.

Els cartells dels veïns, però, poc tenien a veure amb l'empresa municipal, ja que en ells s'hi podia llegir la paraula "no", en referència a unes quotes que encara no s'han definit, i la frase "es ven urbanització per no poder pagar la reparcel·lació". Tot i la crispació inicial, però, Navalles va assegurar que la reunió que ahir va mantenir amb els representants de les dues associacions de veïns de la zona "va tenir un clima molt bo, hem pogut parlar i hem aclarit els malentesos".