El bisbe de Vic, Romà Casanova, considera que la religió viu a Catalunya una situació de "persecució sofisticada", una situació que veu semblant a la que hi ha també en altres països d'Europa. Per al cap de l'Església a la diòcesi de Vic, a Catalunya "es renega" del cristianisme, de la història que el lliga al país i dels seus símbols, i aquesta circumstància entén que és el principal argument de l'esmentada persecució. El bisbe Casanova fa aquestes afirmacions en la glossa dominical que publica en el Full Diocesà d'aquest cap de setmana.

L'article de Casanova fa una referència inicial a la denúncia del Vaticà a la persecució que reben els que viuen i defensen el catolicisme en diferents punts del món. Una visió que inclou la crítica als integrismes que es poden viure en països com Nigèria, Palestina i Iraq. Demana, en nom de l'Església, que els estats protegeixin els perseguits i que la resta de comunitat cristiana se senti solidària amb els perseguits. Considera que en aquestes zones hi manca "la llibertat religiosa", que per a ell és la "llibertat fonamental".

Després de reiterar idees que en els darrers mesos ja ha exposat el papa Benet XVI sobre les dificultats en determinats països, Casanova fa una transposició d'aquelles situacions a casa nostra i, amb el recurs literari de la pregunta, es demana "si no es manca de llibertat religiosa i una manifestació d'intolerància que pares i infants catòlics no puguin tenir classe de religió o moral catòlica en algunes escoles per manca d'oferta?" i si "no és una persecució sofisticada contra la religió que aquí es renegui de la seva història i dels símbols religiosos, en els quals es reflecteix la identitat i la cultura de la majoria de ciutadans, i que no són ofensius per a la resta?".