L'empresa Gas Natural-Fenosa estudiarà la conca potàssica del Bages per veure les possibilitats que té per acollir un futur dipòsit de reserva de gas natural. Fonts de l'empresa van admetre ahir a la tarda el seu interès unes hores després que el President del govern, Artur Mas, expliqués en un fòrum empresarial que estava negociant amb l'empresa gasística un projecte per ubicar "un gran magatzem" a Súria.

La ubicació de Súria respondria a la possibilitat de poder aprofitar algunes galeries abandonades per a la seva explotació. En una intervenció davant d'empresaris de l'Associació Espanyola de Directius (AED), Mas va justificar el magatzem per si de cas algun dia es dóna una situació d'emergència a Catalunya que faci necessari recórrer a aquesta mena de reserves energètiques. La construcció del magatzem, del qual no va donar més detalls, s'inclourà en el nou Pla d'Energia que la Generalitat prepara per al 2012 i que substituirà l'actual aprovat pel tripartit.

Fa tres setmanes, el conseller Xavier Mena ja havia anunciat l'interès del govern a tenir un magatzem d'aquest tipus, responent una pregunta parlamentària del PP en què mostrava la preocupació davant la possibilitat d'una aturada en el subministrament que arriba a Catalunya de països del convuls nord d'Àfrica.

Interès de Gas Natural

Gas Natural-Fenosa està interessat a fer l'estudi per a possibles ubicacions, en l'execució d'un hipotètic dipòsit i en la seva futura gestió, segons van explicar ahir a aquest diari fonts de l'empresa. Les fonts van afegir que, com a companyia energètica líder de Catalunya, "Gas Natural-Fenosa té interès a participar a l'estudi per al desenvolupament d'equipaments d'emmagatzematge de gas a Catalunya". En aquests moments no hi ha una ubicació prefixada, però també és cert que els dipòsits salins són una de les destinacions conegudes i utilitzades en diferents llocs per a aquesta finalitat.

Els magatzems de gas són infraestructures que contribueixen a afermar la seguretat en el subministrament i la independència energètica del país.

"De tota manera, a partir d'ara caldran estudis que determinin la ubicació i la viabilitat tècnica per poder instal·lar aquest tipus d'infraestructures a Catalunya", ha indicat Gas Natural-Fenosa.

Súria i la zona de la conca potàssica catalana del Bages (Sallent, Balsareny, Súria i Cardona) té unes característiques geològiques favorables per a la ubicació d'aquest tipus de magatzems de gas, per la seva impermeabilitat i estabilitat, i s'estudiaran diverses alternatives en mines de sal, si bé fins ara no s'han estudiat.

Els magatzems de gas estan liberalitzats a Espanya i tant Enagás com altres companyia poden dur a terme aquest tipus d'inversions que després serveixen per oferir subministrament de gas en cas que es tallin les vies naturals d'accés de flux per conflictes internacionals, accidents o diversos fets inesperats.

Iberpotash, col·laboradora

La notícia de l'interès per ubicar un gran dipòsit de gas natural a Súria va sorprendre l'Ajuntament d'aquesta població, que anit assegurava que no tenia coneixement dels moviments polítics i de l'interès empresarial per fer una instal·lació com aquesta.

També hi havia desconeixement de la notícia a la mateixa empresa Iberpotash, propietària de les mines i concessionària de l'explotació del subsòl. Fonts de l'empresa, però, indicaven ahir a la nit que "la companyia es mostra interessada a col·laborar amb el govern de la Generalitat en els estudis necessaris que es realitzin sobre la idoneïtat i viabilitat d'ubicar el magatzem a l'interior de les estructures salines del Bages". Iberpotash demana, però, que es tingui en compte que aquesta nova activitat "no ha d'afectar els plans de desenvolupament miner a la conca potàssica catalana". L'empresa també reclama estudis exhaustius de viabilitat del projecte.