De mica en mica, el mapa de les retallades en sanitat es va aclarint a la comarca del Bages. Segons ha pogut saber aquest diari, el departament de Salut té la intenció de suprimir les guàrdies nocturnes, de festius i de caps de setmana de l'ambulatori de Navàs, que actualment també dóna servei als municipis de Balsareny, Gaià, Viver i Serrateix i l'Ametlla de Merola.

A partir del setembre, els pacients de tots aquests municipis s'hauran de desplaçar a Sallent en el cas que necessitin atenció a la nit o durant un cap de setmana o un dia festiu. Tot i que el cas de Navàs encara no està confirmat del tot, la trajectòria del cas de Cardona i Montmajor -que s'hauran de desplaçar a Súria, tal com va informar Regió7 dimecres passat?- fa que els municipis afectats prevegin "el pitjor".

Fonts de la regió sanitària central van assegurar ahir que la decisió de tancar les guàrdies de Navàs "no està acordada", tot i que van reconèixer que és probable que se segueixi la "mateixa línia" que en el cas de Cardona. Amb tot, van explicar que s'estan duent a terme "reordenacions" per fer que els ambulatoris "siguin més eficaços" sense perdre qualitat: "el Servei Català de la Salut garanteix la mateixa cobertura", van dir.

Les mateixes fonts van especificar que la concentració de guàrdies no comportarà "cap pèrdua" perquè la gestió passarà a mans de professionals a través del telèfon 061. Segons argumenten, el servei telefònic "és personalitzat" i amb cada trucada ja es podrà saber si cal que el metge es desplaci al domicili o bé el pacient ha d'anar al Punt d'Atenció Continuada (tal com anomenen els ambulatoris que tenen guàrdies) més proper. En el vessant més optimista, també hi ha la possibilitat que el metge pugui solucionar el dolor o els dubtes d'un pacient mitjançant la mateixa trucada.

Consultats per aquest diari, els ajuntaments de Navàs i Sallent es van mostrar ahir molt cauts i a l'espera de rebre una informació que costa molt que arribi als responsables municipals (i als mitjans de comunicació) i que, quan ho fa, arriba de cop, sense negociació prèvia i amb una proposta tancada i barrada, tal com han denunciat diversos alcaldes que s'han trobat que, de la nit al dia, i en ple mes d'agost, quedaven sense un servei mèdic que consideren necessari.

Tant la regidora de Salut de l'Ajuntament de Sallent, Rosa Argelaguet, com la seva homòloga de Navàs, Raquel Rodríguez, van explicar, a petició d'aquest diari, que els fets són molt recents i que, tot i que de moment estan a l'espera d'acabar de rebre tota la informació, "ja estem treballant per si arriba el moment de fer el màxim possible perquè no ens prenguin el servei", va dir Rodríguez.

Les dues regidores van assegurar que els municipis treballaran conjuntament perquè no es produeixi la pèrdua de les guàrdies de nit dels ambulatoris.