ERC ha anunciat aquest dimarts que presentarà al Parlament una proposta de resolució per alliberar definitivament el peatge de l'autopista C-16 entre Sant Fruitós i Sant Vicenç de Castellet (Bages). El president del grup parlamentari, Joan Puigcercós, ha assenyalat que aquesta demanda és "necessària" per evitar un "greuge comparatiu" amb els bagencs i impedir la "destrossa bestial" que suposaria el desdoblament de la C-55. De moment, ERC no ha estudiat la previsió econòmica que significaria alliberar l'autopista, però ha indicat que el govern s'estalviaria el cost del desdoblament. La resolució també proposa una bonificació per als residents al Bages al peatge de la C-16 entre Manresa i Terrassa.

El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat que la comarca del Bages està "escanyada" per dues raons: per la mala connexió ferroviària amb Barcelona i per la necessitat de millores a les carreteres. En aquest sentit, Puigcercós ha assenyalat que alliberar el peatge de la C-16 és un "complement necessari" per evitar aquest "greuge comparatiu" i impedir el desdoblament de la C-55 que, segons ell, suposaria una "destrossa bestial" en determinats àmbits.

Segons Puigcercós, de moment el govern no té cap pressupost assignat al desdoblament de la C-55 i ha afegit que, "en un moment en què no es poden duplicar despeses", desdoblar aquesta carretera no s'entendria. Així, segons Puigcercós, si s'allibera el peatge de la C-16 de manera definitiva, el govern es podria estalviar el cost econòmic del desdoblament.

En aquesta línia també s'ha pronunciat el portaveu d'ERC al Consell Comarcal, Joan Vinyes, qui ha dit que el desdoblament de la C-55 suposaria un increment de vehicles en aquesta carretera que, segons ell, està pensada com a eix de comunicació entre els veïns de les poblacions i "no perquè la gent de Barcelona pugi a Puigcerdà".

La proposta de resolució d'ERC també planteja establir una bonificació als usuaris al peatge de la C-16 entre Manresa (Bages) i Terrassa (Vallès Occidental). Segons Puigcercós, "no s'entendria que CiU defensés el rescat de les autopistes madrilenyes i, en canvi, no donés suport a aquesta resolució".

El Consorci Viari de la Catalunya Central, integrat per l'asseguradora Montepio Conductors, el Consell Comarcal del Bages i la Cambra de Comerç, ja va proposar el mes de març que mentre no es desdobli la C-55 al seu pas per Bages Sud, s'apliqui la gratuïtat del peatge de l'autopista. Segons Puigcercós, la proposta de resolució d'ERC "va més enllà" i demana l'alliberament definitiu d'aquest peatge.