Balsareny acull aquest cap de setmana el Primer Fòrum de Balsareny que analitza les causes del bisbe Pere Casaldàliga. La trobada coincideix amb els 50 anys de la inauguració del Concili Vaticà II i els 40 anys de camí de Pere Casaldàliga com a bisbe, fets que serviran d'eix temàtic de les taules rodones i tertúlies que s'han organitzat. "Teníem el deure i obligació de fer aquest acte de reconeixement a dos fets tant importants, ja que Casaldàliga és fruit del Concili Vaticà II", ha afirmat un dels organitzadors, Quim Collado. Durant el fòrum també es mostraran imatges inèdites de la minisèrie 'Descalç sobre la terra vermella' amb la presència del seu guionista, Francesc Escribano.

Pere Casaldàliga és des de fa quaranta anys bisbe emèrit de São Félix do Araguaia (Mato Grosso, Brasil). Amb motiu d'aquest aniversari i també dels cinquanta anys de la inauguració del Concili Vaticà II, un grup de persones vinculades a l'església cristiana ha organitzat el Primer Fòrum de Balsareny, que analitzarà les causes de Pere Casaldàliga a la seva ciutat natal. "Casaldàliga és fruit del Concili Vaticà II i volem recordar i fer present tot el que la seva persona i les seves causes han representat per a la renovació de la nostra església", ha manifestat Collado.

Casaldàliga reclama una resposta al "clamor de reforma de l´Església"

"No s´ha d´esperar un nou Concili per a respondre al clamor de reforma de l´Església, urgent i universal. El Cardenal Martini ens ho va deixar com un testament i els pobres i els lluitadors ho mereixen". Aquesta declaració del propi Bisbe Pere Casaldàliga forma part del comunicat que ha fet arribar als organitzadors del fòrum.

L'esdeveniment vol ser un "acte reivindicatiu" i "de reconeixement a les persones que han estat fidels al Concili i que, degut a això, han estat apartats i marginats per la jerarquia eclesiàstica actual". Així ho ha explicat l'organitzador del fòrum, que també ha afegit que "encara es mantenen vius els fruits del Concili com són el diàleg amb altres religions, la lluita per la pobresa i la injustícia, el treball per la pau o aconseguir una església més plural".

Un missatge especial per a l'ocasió

Collado ha avançat que dissabte al vespre es llegirà un missatge que ha elaborat Casaldàliga especialment per al fòrum. "El bisbe ens ha fet arribar un missatge que el llegirem nosaltres degut a les condicions físiques amb què es troba Casaldàliga, ja que té dificultats a la parla degut a l'avançat estat del parkinson que pateix", ha explicat Collado.

Casaldàliga a la televisió

Durant el primer fòrum de Balsareny es mostraran imatges inèdites de la minisèrie catalanobrasilera 'Descalç sobre la terra vermella', que narra els primers anys del bisbe Pere Casaldàliga al Brasil. L'actor Eduard Fernández és l'encarregat d'encarnar a Casaldàliga en aquesta coproducció catalanobrasilera produïda per Minoria Absoluta, Raiz Produçöes, TVC, TVE i TV Brasil. A més, el fòrum comptarà amb la presència del guionista de la minisèrie i autor del llibre amb què es basa el film, Francesc Escribano. Està previst que la minisèrie s'estreni durant el primer semestre de l'any vinent.