El bisbe Pere Casaldàliga, fill de Balsareny, s'ha vist obligat a marxar del poble brasiler que durant 40 anys ha estat casa seva, São Félix do Araguaia, després de rebre diverses amenaces de mort per part de latifundistes. El balserenyenc va ser traslladat ahir al matí en avioneta a uns mil quilòmetres de distància de la població on resideix i, en aquests moments, es troba instal·lat a casa d'un amic seu religiós, en un municipi que no ha estat revelat per motius de seguretat.

La causa de les amenaces rebudes per part del bisbe, considerat un símbol de la lluita de la causa indígena, respon al conflicte existent des dels anys 60 per la propietat d'unes terres que en el seu origen eren dels indis Xavantes i que van ser preses per uns terratinents. Segons l'Associació Araguaia, el clima de violència ha anat creixent a la zona en acostar-se el mes de desembre, quan suposadament els terratinents i colons hauran de ser desallotjats en compliment d'una ordre ministerial que fa més de vint anys que està pendent de compliment.

Mostres de suport

El cas del bisbe Casaldàliga ha despertat diverses mostres de suport per part d'entitats, com és el cas de l'Associació Araguaia, que ha emès un comunicat defensant la lluita del balserenyenc. "Ens sentim plenament identificats amb la defensa que des de sempre ha fet el Bisbe Pere i la Prelazia de Sâo Félix de la "causa indígena", i apostem per l´acció pacifica de la justícia en aquesta causa local que ens afecta globalment", diu l'escrit.

Així mateix, l'associació també ha fet una crida a donar suport al bisbe i als indígenes, emplaçant a la Comunitat Internacional a vetllar pels seus drets i a salvaguardar i supervisar el retorn de les terres als indis de Xavantes.

La solidaritat s'estén per les xarxes socials

Les xarxes socials s'han omplert de missatges de suport a la tasca que el bisbe Casaldàliga ha dut a terme a São Félix do Araguaia. Persones a títol individual han volgut deixar constància del seu gest de solidaritat envers la lluita que ha estat defensant el balserenyenc. Un exemple de les diverses mostres de suport és el missatge publicat pel periodista Francesc Escribano aquest matí a Twitter. "Casaldàliga, amb 84 anys, malalt de parkinson, amenaçat de mort per defensar els indis:"No n'hi ha prou amb ser creient, s'ha de ser creïble", ha escrit.

També a través de Twitter ha circulat el comunicat de suport del Conselho Indigenista Missionário -organisme vinculat a la Conferencia Nacional de Bisbes del Brasil- firmat per associacions i entitats vinculades amb la lluita indígena i amb els drets humans.