Els alcaldes (o regidors en representació seva) de 13 municipis del Bages s'han adherit públicament a la campanya de recollida de vots per la independència impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ahir se'n va fer la presentació oficial a escala comarcal al Casino de Manresa, amb alcaldes i regidors de 13 dels 35 municipis del Bages (tots de CiU, ERC, CUP o independents) i de representants comarcals de l'ANC.

A banda de l'alcalde amfitrió, Valentí Junyent, l'acte també hi eren els batlles d'Artés, Josep Candàliga; Calders, Lluís Cerarols; Cardona, Ferran Estruch; Fonollosa, Santi Serarols; Navàs, Jaume Casals; Sant Joan, Gil Ariso; Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda; Sant Vicenç de Castellet, Joan Torres; l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà; i l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas. Moià i Monistrol de Montserrat també hi tenien representació amb un regidor. L'ANC va excusar l'absència d'alcaldes que no hi eren però que hi donen suport.

Com ja va avançar Regió7 diu-menge, amb la campanya "Signa un vot per la independència" s'insta el Parlament de Catalunya a emprendre les iniciatives polítiques per tal que es pugui celebrar una consulta "vinculant" no més tard del 31 de maig del 2014 (quan es tancarà la campanya), en què es demani als ciutadans si volen o no que Catalunya sigui un estat independent. En el supòsit d'un escenari sense consulta ni eleccions plebiscitàries o sense el reconeixement dels seus resultats, aquest vot demana als representants electes de Catalunya que declarin la independència de forma unilateral, "d'acord amb el dret internacional, i no més tard de l'11 de setembre del 2014".

Un procés "del tot legal"

Antoni Cornudella, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, va exposar ahir amb detall els trets de la campanya, i va deixar clar que és "un procés impecable i estrictament legal", emparat pels articles 29.2 de l'Estatut de Catalunya i 29 de la Constitució Espanyola, sobre el dret fonamental de petició. A més, serà un procés "controlat" per les Juntes Peticionals Regionals (Bages, Berguedà i Solsonès s'engloben a la 7.2), amb més de 2.000 apoderats a Catalunya, i amb garanties d'un sol vot per persona, que, a més, ha de ser presencial (vegeu més detalls al desglossat).

Arrencada de Junyent i Vilagrà

Al Bages, la campanya ja va arrencar dies enrere amb una primera recollida de vots a la Fira Mediterrània de Manresa, i també a Sant Joan i Navarcles, però ahir se'n va donar el tret de sortida oficial. Els primers de signar les paperetes i introduir-les a l'urna van ser l'alcalde de Manresa, com a amfitrió, i l'alcaldessa de Santpedor, vocal de l'executiva de la permanent de l'Associació de Municipis per la Independència. Junyent va destacar que aquesta campanya "és una mostra que les mobilitzacions funcionen més bé si és la societat civil qui les lidera", i alhora constatarà que "no és cap caprici com diuen a Madrid". També va fer al·lusions a les declaracions contràries a la consulta de l'expresident Aznar, a qui es va referir com "un captador d'independentistes, però millor que callés".

Per a Laura Vilagrà aquesta campanya "reforça un procés que ja no té aturador", i ho va constatar repassant els resultats d'unes enquestes de l'AMI "que ens fan ser molt optimistes" perquè, entre altres coses, "parlen de més del 80% de persones que volen ser consultades", i que el sí a la independència tindria el suport del 58 %.