Recorden Felix Baumgartner, el paracaigudista austríac que va saltar des de l'estratosfera? D'aquí a una setmana tindrà la seva rèplica a Cardona, en format playmobil i independentista. Però encara que sigui a petita escala, el repte no deixa de ser igualment majúscul.

Pol Rosset és un estudiant terrassenc de 19 anys que el setembre vinent començarà a cursar enginyeria mecànica a la UPC i que com a treball de recerca de batxillerat va enlairar dos globus fins a l'estratosfera.

Aquell projecte tenia com a objectiu, segons explica ell mateix, enregistrar imatges de la terra des d'uns 25 quilòmetres d'altitud, "estudiar les forces implicades durant l'enlairament i el descens, i analitzar tecnològicament els materials necessaris per fer-ho realitat". L'experiència va ser tan positiva que Rosset ho ha volgut portar més enllà. Hi ha ajuntat el reclam de la imatge del salt estratosfèric amb què Baumgartner va captivar el món el 14 d'octubre del 2012 i la reivindicació independentista, i d'aquest còctel ha sorgit el projecte que ha batejat amb el nom de Stratos Eye, un salt per la llibertat.

Resumint, aquest jove terrassenc es proposa enlairar el primer ninot de playmobil que arribarà fins a l'estratosfera dins d'una càpsula, i des d'allà es llançarà -tal com va fer el paracaigudista austríac- fins a retornar a la terra. Un click perfectament figurat d'astronauta i amb una bandera estelada a la part davantera del vestit.

Cardona, per simbolisme

La data triada és el dissabte 12 de juliol i el punt d'enlairament el camp de futbol de Cardona. No és un escenari escollit a l'atzar, ni tan sols hi ha tingut el pes principal les seves condicions climàtiques o orogràfiques -tot i que també s'han tingut molt en compte-, sinó que el factor clau per triar-la per a aquesta singular experiència ha estat el pes simbòlic de la vila ducal.