Sant Vicenç de Castellet vol reivindicar la gran varietat de monuments i escultures que té repartits pel municipi, i promoure'n el coneixement entre els mateixos santvicentins i també de cara als visitants. Per això l'Ajuntament ha dissenyat un itinerari urbà que permeti descobrir-los, que estrenarà el diumenge 24 de gener en el marc de la festa major d'hivern.

La ruta s'ha batejat amb el nom de "Sant Vicenç de Castellet. Art, Pedra i Patrimoni" i ressegueix deu d'aquest elements, que s'han pres en consideració per la seva vinculació amb la història, la cultura o les tradicions del municipi. A més, tenen en comú que s'han construït amb material propi del territori; la coneguda i reconeguda pedra extreta de les pedreres de Sant Vicenç, a partir de la qual s'han fet les escultures.

Són monuments que s´han anat construint al municipi al llarg de dècades (els més antics daten del 1920, la font de la plaça de l´Ajuntament i la figura d´Anselm Clavé), i en la majoria dels casos han estat obra d´arquitectes o escultors locals, com Elisa Arimany, Bernat Pejoan i Antolina Vilaseca; o de picapedrers també locals, com Felip Carmona i Clemente Cañadas. En altres casos, s´hi han vist implicats artistes propers i de rellevància. És el cas de la manresana Neus Serra o el reconegut mestre Josep Maria Subirachs.

Les entitats locals també han jugat un paper fonamental en l´existència d´aquestes escultures, tenint en compte que bona part han estat promogudes per associacions i col·lectius que han celebrat aniversaris i ho han volgut commemorar esculpint imatges honorífiques, ja sigui a la sardana, a la figura de la mare o a personatges històrics com Anselm Clavé,o el President Macià.

La inauguració del nou itinerari es farà el 24 de gener a les 11 del matí, amb un recorregut que anirà des de la plaça de la Generalitat fins al Parc Catalunya, on es farà una xocolatada.