Manresa i la resta del Pla de Bages han batut el rècord històric de sequera

Els dos litres recollits diumenge trenquen una ratxa de 96 dies sense pluja

09.02.2016 | 07:52
Aspecte ahir al matí d´un camp a Sallent, l´endemà de la minsa pluja
Aspecte ahir al matí d´un camp a Sallent, l´endemà de la minsa pluja

Veïns de Manresa i de la resta del Pla de Bages es van despertar diu-menge a la matinada amb una sensació segurament estranya. "Se sent ploure", van adonar-se molts d'ells sorpresos. N'hi havia per estar-ho: encara que només van caure entre 2 i 3 litres per metre quadrat, feia 96 dies que no plovia a la zona. Es tracta del rècord històric de sequera al Pla de Bages des del 1934, el primer any que se'n tenen dades.

Cal remuntar-se al 2 de novembre passat per trobar el darrer episodi de pluja a Manresa i rodalia. Aleshores, a la capital del Bages van caure 27,4 litres per metre quadrat. Des de llavors, no havia tornat a rebre precipitacions, que els meteoròlegs entenen que es produeixen quan es recull més d'1 litre per metre quadrat. Durant aquest llarg període de temps, alguns dies s'han registrat valors per sota d'aquesta xifra, que es poden atribuir a la humitat i a la boira, però no pas a la pluja.

Fins dissabte passat, el Pla de Bages era una de les poques zones de Catalunya on no hi plovia des del 2 de novembre, juntament amb d'altres del país com la Plana de Vic, els Vallesos, el Barcelonès i alguns punts del Maresme, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat. Altres zones del Bages i de la Catalunya Central, com el Berguedà i el Solsonès, ja havien experimentat un lleu episodi de pluja entre el 4 i l'11 de gener.

No es té constància històrica al Pla de Bages d'un període tan llarg de sequera com l'experimentat aquest final de 2015 i principi de 2016. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) té dades diàries de pluja de Manresa des del 1979. Des d'aquell any, el període més ampli sense pluja a la ciutat s'havia donat entre el 28 de juny i el 7 de setembre del 1980, amb 72 dies sense ploure. Aquest 2016, el rècord s'ha sobrepassat àmpliament, amb 24 dies més d'absència de precipitacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Navàs aprova les ordenances amb una rebaixa de l´IBI per segon any consecutiu

S'amplien bonificacions, es pagarà més d'escombraries, i s'actualitzen plusvàlues i l'impost...

L´alcalde de Cardona vol que el municipi tingui pes en el pla definitiu de la mineria

Estruch lamenta que el document només esmenti el municipi de manera tangencial

L´ACA revisa el projecte de la riera de Castellet i obre una porta per al 2018

L´ACA revisa el projecte de la riera de Castellet i obre una porta per al 2018

L'organisme preveu un pla d'ajuts d'aquí a dos any que podria sufragar una part del que falta fer...

Enllaços recomanats: Premis cinema