El grup municipal de Convergència a Moià -l'únic que hi ha a l'oposició a l'Ajuntament- vol que l'equip de govern (AraMoià-ERC) prengui en consideració la proposta de fer una rebaixa del 8% lineal dels valors cadastrals de la població de cara al 2017.

La formació nacionalista no té del tot clar que aquesta opció sigui factible aplicar-la, atesa la situació econòmica del consistori moianès, però demana a l'executiu local que, abans de descartar-la, faci un estudi detallat de la repercussió que tindria, ja que és la mateixa gerència cadastral qui ha ofert aquesta possibilitat.

Convergència va formalitzar dimarts una petició a través del registre de l'Ajuntament en què expressa aquesta demanda. El motiu, segons ha explicat la regidora convergent Maria Tarter, és que recentment el seu grup va tenir constància, "tot i que l'equip de govern no ens n'havia informat", que la Gerència Regional del Cadastre havia tramès una carta a l'Ajuntament plantejant la possibilitat d'aplicar una reducció del 8% dels valors cadastrals per a l'any vinent.

En l'últim ple, el grup de l'oposició va demanar a AraMoià quina resposta hi donarien i, segons Tarter, el que els va dir l'equip de govern és que "havien decidit no contestar la carta i, per tant, no sol·licitar l'aplicació del coeficient d'actualització dels valors cadastrals". L'argument que els va manifestar l'interventor va ser que l'aplicació d'aquest coeficient "suposaria una disminució d'ingressos per al 2017", tant d'IBI com de plusvàlues, que l'Ajuntament de Moià no es podia permetre.

Convergència no rebutja aquest argument, però hi introdueix matisos que considera que no s'han tingut prou en compte. Essencialment, segons es detalla en la petició entrada pel registre, el fet que el 17 de desembre passat el consistori va enviar a la mateixa gerència del cadastre "una carta signada per l'alcalde on s'accepta el procediment de regularització cadastral per al municipi de Moià".

Aquest procediment, que es portarà a terme al llarg d'aquest any, consisteix que una empresa especialitzada contractada pel ministeri d'Hisenda fa una revisió i actualització de la situació dels immobles per comprovar si hi ha hagut modificacions. A la pràctica, suposa que en aquells on es constati que s'hi han fet millores es pugui aplicar un increment dels valors cadastrals, en base del valor de construcció (l'altre factor és el valor del sòl, que en aquest cas no es tindria en compte).

Convergència considera que aquest procediment acabarà suposant un augment global de la base sobre la qual es calculen impostos com ara l'IBI (repercutirà en el rebut del 2017), i que, per tant, podria compensar una rebaixa lineal del 8% dels valors cadastrals. Per aquest motiu, demana que s'emeti un informe d'intervenció "on s'analitzin les projeccions corresponents de la base imposable pel càlcul de l'IBI".

CiU remarca que en la carta enviada per la gerència cadastral es diu textualment que els valors de Moià "es troben, de mitjana, per sobre del 50% del valor de mercat", motiu pel qual estima "convenient en el seu cas l'aplicació de l'esmentat coeficient".