La DO Pla de Bages tindrà el 20% menys de producció que un any normal per la sequera

Tot i que, en quantitat, la collita hi perdrà, es preveu una collita de qualitat per les altes temperatures

28.09.2016 | 09:41
En aquests moments es calcula que ja s´ha collit el 60% del raïm
En aquests moments es calcula que ja s´ha collit el 60% del raïm

Els viticultors de la Denominació d'Origen (DO) Pla de Bages treballen des de fa poques setmanes a ple rendiment per collir el raïm de les més de 500 hectàrees de vinya que hi ha repartides pel territori. La manca de pluges que es van registrar durant els mesos d'hivern i primavera han passat factura a la producció, que es calcula que serà entre el 15 i el 20% inferior a la d'un any normal. Amb tot, el raïm presenta una qualitat "molt bona" a nivell sanitari, segons ha explicat el vocal tècnic de la DO Pla de Bages, Miquel Palau. En els darrers temps, però, on han hagut de concentrar més esforços els viticultors bagencs és en la protecció de les vinyes amb malles per protegir-les de l'atac dels porcs senglars, ja que la presència d'aquests animals s'ha incrementat considerablement.

Tot i que la producció a la DO Pla de Bages es calcula que pot arribar a ser un 20% inferior a la d'un any normal, els viticultors confien que serà una «molt bona collita» en relació a la seva qualitat. Miquel Palau ha apuntat que, malgrat els episodis de sequera viscuts a l'hivern i primavera, «des de fa unes setmanes gaudim d'unes temperatures molt bones per a la maduració del raïm, amb nits fredes i migdies càlids».

Més de 800.000 ampolles

En aquests moments, els cellers ja han collit un 60% del raïm i es calcula que la verema encara s'allargarà unes setmanes més. Palau ha explicat que la DO Pla de Bages es caracteritza, sobretot, per un «paisatge únic», que «es veu reflectit als seus vins». En aquest sentit, l'enòleg ha detallat que la majoria de vinyes dels cellers que conformen la DO ?una dotzena-, es troben envoltades de bosc, de manera que «els vins surten amb un toc balsàmic». Palau també ha explicat que la majoria dels terrenys del Bages són d'argila vermella, un fet que provoca que «surtin vins estructurats, amb potència de color i rendiments baixos».La climatologia juga un paper clau en els vins bagencs, ja que, segons ha apuntat Palau, «a la DO Pla de Bages no tenim un clima mediterrani pur, sinó que hi trobem una influència continental i pirinenca». Això provoca, segons l'enòleg, que les temperatures de dia i de nit siguin molt diferenciades amb una important oscil·lació tèrmica que «afavoreix la maduració del raïm».

La DO Pla de Bages està formada per un total de dotze cellers i té una superfície de més de 500 hectàrees de vinya. Cada any produeix entre 800.000 i 850.000 ampolles de vi que surten de cellers com el d'Abadal, que cultiva varietats autòctones com el Picapoll barrejades amb d'altres d'origen forà com el Chardonnay, l'Ull de Llebre o el Macabeu.

Batalla als senglars

Una de les principals preocupacions dels viticultors bagencs i que ha anat en augment els darrers anys és la gran proliferació de porcs senglars. El fet que la majoria de vinyes de la DO Pla de Bages es trobin situades al costat de boscos provoca que «estiguin molt exposades als atacs dels senglars». Palau ha explicat que enguany aquesta situació s'ha vist agreujada per la forta sequera que hi ha hagut als boscos, de manera que els senglars «han anat a les vinyes a menjar-se els raïms, ja que per ells és com un caramel».

Davant d'aquest fet, els cellers ja fa anys que treballen per combatre els atacs dels senglars instal·lant diversos tipus de barreres. En el cas del celler Abadal, Palau ha explicat que l'empresa «dedica molts recursos econòmics per evitar que entrin els animals a les vinyes» i, en aquests moments, ja compten amb 18 quilòmetres de filats elèctrics. Altres mesures que també es duen a terme són batudes controlades amb societats de caçadors o la instal·lació de malles rígides de fins a un metre d'alçada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Troben mort un veí de Súria en un garatge del carrer Diputació

Les primeres hipòtesis apunten que ha mort per inhalació de gasos tòxics

La cervesa artesana viu un moment d´esplendor a la Catalunya Central

El sector creix al mateix temps que els consumidors saben apreciar la diferència entre els seus...

L´Ajuntament d´Artés acorda donar impuls a una associació funerària

El compromís és incentivar que es creï una entitat, però amb la gestió desvinculada del consistori

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona ja és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona ja és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

L'escenari de diverses escenes de la mítica pel·lícula d'Orson Welles 'Campanades a Mitjanit' es...

Enllaços recomanats: Premis cinema