Planificar els àpats d'una dieta equilibrada i saludable a partir de les eines que proporciona una maleta. És l'objectiu del Menuari, una iniciativa didàctica i fàcil de fer servir que ha dissenyat l'artesenca resident a Barcelona, Bet Plans, amb l'assessorament de la Fundació Alícia i el suport de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

El Menuari consta d'una caixa per a receptes, un llibre amb consells nutricionals i receptes pràctiques per a fer cada dia, una pissarra imantada amb els espais per als àpats de cada dia de la setmana, un retolador per a pissarra i 28 peces imantades que representen els diferents grups d’aliments que conformen la dieta mediterrània; des de farinacis, fins a hortalisses, ous, carn vermella, llegums, carn blanca, peix blanc i marisc, peix blau. Cadascuna d’aquestes fitxes es col·loca a la pissarra, que també té un espai per poder planificar la compra i apuntar-hi el que farà falta per poder fer els menús diaris. A través d’un codi QR a la pissarra, s’accedeix a una biblioteca de receptes a la pàgina web (menuari.com), que s’anirà actualitzant amb aportacions dels usuaris, receptes de cuiners, divulgadors gastronòmics i empreses d’alimentació.

Bet Plans és una emprenedora que treballa en un espai de coworking a Barcelona, i sobretot des que va ser mare dels seus dos fills es va anar interessant per trobar fórmules que li permetessin planificar millor els menús, de manera que va dissenyar el Menuari. Amb les eines que conté, pensades com un joc que permet involucrar tota la família en la planificació setmanal dels menús, es pretén facilitar l'organització familiar en base a una dieta saludable i equilibrada. Es tracta de posar el Menuari a la nevera i col·locar les fitxes de manera que els diferents grups d'aliments quedin repartits al llarg de la setmana. Després s'haurà de definir el plat que es vol cuinar, amb les receptes pròpies o amb les que porta el Menuari; fer la llista de la compra a l'espai reservat de la pissarra imantada, i comprar-ho.

La Fundació Alícia ha fet l'assessorament en els continguts dl llibre i ha desenvolupat les receptes que s'hi inclouen, mentre que l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona ha donat suport a la iniciativa a través del departament d'Innovació i Recerca.