El barri de la Farinera de Sant Vicenç reclama a la Generalitat que faci efectiu un compromís que té pendent des de fa quinze anys. L'execució, per part de l'Agència Catalana de l'Aigua, de les intervencions que aquest mateix organisme va analitzar i projectar el 2001 a la riera de Castellet -que creua pel mig del barri, just abans de desembocar al Llobregat- com a mesures per intentar evitar el que havia passat l'any abans. El 10 de juny del 2000 aquesta torrentera es va desbordar i va provocar greus destrosses materials i la mort d'una persona.

D'aquell projecte se'n va executar una primera fase entre el 2007 i el 2008, que es va concentrar bàsicament en el trasllat d'un transformador elèctric que hi havia ubicat en un extrem del carrer Clot del Tufau (el més proper a la riera), i en la modificació de dos ponts que hi ha situats just al final del curs de la riera per facilitar l'evacuació de l'aigua i evitar que, com va passar fa 16 anys, facin de barrera quan hi ha crescudes i s'inundi el barri.

Va quedar per fer, però, tota una segona fase que, com a actuació més destacada, preveia l'expropiació i enderroc d'unes antigues naus industrials (que des de l'aiguat del 2000 estan en desús), situades al carrer del Clot del Tufau i en zona inundable de la riera, ja que d'aquesta manera es guanyaria amplada per al curs de l'aigua i es traurien obstacles en cas de crescudes. Aquesta intervenció també anava complementada de l'obertura d'un nou vial de connexió amb el polígon del Clot del Tufau per la banda esquerra del curs de la riera.

La reclamació dels deures pendents l'ha posat sobre la taula l'Associació de Veïns de la Farinera, que s'ha reactivat després d'un temps d'inactivitat, en veure com els projectes previstos seguien sense executar-se. El seu president, Emili Barcons, expressa la preocupació de l'entitat perquè recentment han conegut, a través d'una pregunta adreçada a l'Ajuntament, que l'ACA va trametre un comunicat a final de l'any passat en què manifesta la intenció d'elaborar un informe sobre el comportament de la riera, tenint en compte les actuacions que sí que es van fer a la part final del seu curs, i que "sobre aquesta informació es realitzarà una anàlisi cost-benefici de les possibles actuacions que permetin mitigar el risc existent".

El temor dels veïns de la Farinera davant d'aquesta resposta, segons explica Barcons, és que la intenció de l'Agència Catalana de l'Aigua sigui ajornar indefinidament unes actuacions que ja arrosseguen quinze anys de demora. Temor que s'aguditza pel que consideren que continua sent un risc latent de desbordaments de la riera, "ja que la realitat així ens ho ha demostrat".

I és que el 22 de juliol passat -just dos dies abans que l'associació de veïns celebrés l'assemblea que havia convocat per reactivar l'entitat- hi va haver un fort aiguat que va deixar caure uns 70 litres a la capçalera de la riera -neix a Sant Salvador de Guardiola i té un recorregut d'uns 9 km- i va tornar a fer córrer l'aigua pel barri, que va arribar a acumular durant alguns moments una alçada de més de 40 centímetres d'aigua al carrer del Clot del Tufau. Davant d'aquesta situació, l'entitat ha demanat a l'Ajuntament que "emprengui els passos necessaris per tal que els estudis de la riera de Castellet de febrer del 2001, de la segona fase d'actuacions, es tornin a reobrir, discutir i executar entre totes les parts afectades".

Mesures complementàries

Recentment, l'associació veïnal també ha fet arribar a l'Ajuntament un document amb un seguit de propostes complementàries que considera que ajudarien a millorar la seguretat de la riera davant episodis de crescuda. Mesures com ara rebaixar i netejar la llera de pedres i grava a la sortida del pont de la C-55, ja que l'acumulació dificulta la sortida de l'aigua cap al Llobregat (és just el punt de la desembocadura); rebaixar el gual que hi ha al mig de la riera al final del carrer Clot del Tufau, "que és més alt ara que el 2000", i treure del mig un fanal i un arbre que fan de tap, entre d'altres.