Sant Joan de Vilatorrada ha plegat definitivament en un calaix la proposta d'Àrea Residencial Estratègica (ARE) que la Generalitat va promoure l'any 2008 amb el govern tripartit per construir prop de 400 habitatges a la falda del Collbaix.

El ple de dijous al vespre va deixar sense efecte les condicions especials de planificació urbanística que afectaven aquest sector a partir de l'ARE, «perquè és una figura innecessària en el context actual», segons l'alcalde de Sant Joan, Gil Ariso. I és que l'ARE va néixer abans del crac immobiliari com a fórmula de creixement urbanístic que classificava aquest sector amb una densitat més elevada que la resta, amb l'objectiu de poder-hi encabir més edificacions. «Podia tenir sentit en una època de creixement, però ara aquesta necessitat ja no hi és en absolut», afegeix Ariso.

D'àrees estratègiques com la de Sant Joan se'n van planificar en diversos municipis, com Manresa i Sant Vicenç, i de mica en mica s'han anat deixant sense efecte, en part «també per evitar que els propietaris tinguin hipotecats uns terrenys que diffícilment es podrien desenvolupar en aquelles condicions», apunta l'alcalde. Diu que d'uns anys ençà no s'han desenvolupat les zones de creixement previstes al POUM, de l'any 2003, de manera que encara seria més improbable poder desenvolupar l'ARE.

En el cas de Sant Joan, aquesta àrea preveia desenvolupar tot un nou sector damunt de l'avinguda del Torrent del Canigó, amb una superfície de 5,6 hectàrees, un terç de les quals es destinaven a espais verds públics. La previsió és que s'hi poguessin edificar un total de 378 habitatges. Les condicions de l'ARE contemplaven una densitat més gran que en altres espais, amb edificacions de més alçada, i en bona part destinades a la renda protegida. El fet que ara s'hagi deixat sense efecte aquest planejament per ple, deixa aquest sector en les mateixes condicions que tenia prèviament a l'ARE.

Fa gairebé deu anys que es va planificar aquesta àrea estratègica, però si no s'ha enterrat definitivament fins ara és per una qüestió «purament de tràmits», apunta l'alcalde. Diu que tampoc hi havia cap pressa, però s'havia de fer, i finalment s'ha procedit a la seva retirada amb la voluntat d'endreçar tot aquest sector, que per altra banda encara no està ni tan sols urbanitzat.

Fa un temps es va construir l'escola Els Ametllers a tocar d'aquest àmbit, però la perspectiva que es pugui desenvolupar la resta del sector, ara per ara, és incerta.