La flor pren tot el protagonisme aquest dissabte a Santpedor. Més d´una vintena d´entitats i empreses s´han sumat a la primera edició de Santpedor en flor, un projecte que vol dinamitzar el barri antic del poble i que aquest dissabte proposa un ampli catàleg d´activitats que van des d´un mercat fins a un dinar floral, degustacions i activitats amb la flor com a gran protagonista.

La festa d´aquest dissabte és la primera de les accions que es porta a terme des que el poble va entrar a formar part del projecte Viles Florides. De fet, la festa arriba després que aquesta ha estat la setmana de la flor al municipi, una acció que no és nova. Des de fa anys, l´Ajuntament lliura a tots els veïns del poble una flor de temporada en agraïment a la col.laboració dels veïns en la recollida selectiva de residus. Ahir ja es van començar a repartir les mil flors que és previst que fins dissabte es vagin lliurant als veïns. El darrer dia coincidirà precisament amb la primera edició del Santpedor en flor.

Santpedor en flor, més que un mercat

A la plaça Gran, a partir de les 10 i fins a les 2 hi haurà la major part de les parades. Es tracta de l´espai reservat al mercat de la flor. Hi haurà parades de llavor ecològica, de flor, d´horts urbans i també una parada de l´organització amb informació del que es pot trobar a cada espai.

A poc més de 50 metres, a l´interior del Mercat del Born, des de les 11 del matí i fins a les 8 del vespre es farà una degustació de vins, refrescos, cerveza artesanal de la zona tot amb gust floral. A l´exterior, a la plaça del Born, es servirà el dinar floral elaborat pel restaurant Solers. Per participar-hi cal inscripció prèvia A hores d´ara ja hi ha una cinquantena de comensals apuntats.

A la Plaça de la Font, durant tot el dia, es podrà fer una vista guiada a càrrec de la Mireia Vila. Els interessats podran accedir a aquesta històrica font per ordre d´arribada. L´accés és gratuït i es farà en grups. De fet, la Font de les Escales que es va cobrir als anys 80, ha estat el projecte guanyador dels primers pressupostos participatius al municipi. La proposta és redactar un projecte per recuperar la Font com un espai visitable. Tot just aquesta setmana se n´ha fet el recompte i s´ha declarat com a projecte guanyador i és una oportunitat per conèixer de primera mà què es vol fer i saber-ne també la seva història .

A banda d´aquesta proposta, a la plaça de la Font també hi haurà una proposta de l´entitat SAC (Santpedor Art i Creació). També una altra de les places emblemàtiques, la plaça de l´Església comptarà amb parades del mòn de la joieria contemporània. En concret hi haurà una mostra d´artesania de l´associació Pedra de toc i una exposició de fotografia de Tanitart. El SAC també farà a la plaça de l´església una proposta.

A tot això, cal sumar el fet que els restaurants de Santpedor se sumen a la festa amb l´elaboració de menús amb algun element floral, el forn de pà de Cal Taró ha muntat una mostra de pans amb formes florals i la Biblioteca, no només se suma a la iniciativa amb recomanacions sinó que també farà que la flor sigui protagonista per un dia de l´equipament.

Santpedor, primera Vila Florida del Bages

Santpedor és el primer municipi del Bages a entrar a formar part de Viles Florides, una iniciativa amb un centenar de municipis a tot Catalunya i que va néixer fa 5 anys amb l´objectiu de mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d´enjardinament, ornamentació floral, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l´àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.

Un jurat especialitzat format per professionals dels sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme, el mobiliari urbà i altres àmbits relacionats amb el programa és l´encarregat de certificar i renovar anualment aquests distintius. La Flor d´Honor -n´hi ha d´una a cinc- és allò que els certifica com a municipis florits.

A més de la festa de demà, l´Ajuntament ha guarnit totes les places del barri antic amb flors i ara vol promoure accions perquè els veïns se sumin a guarnir els balcons amb flors.