Uns cent seixanta professionals de la salut del Bages, dels equips del Servei d'Atenció Primària Bages-Berguedà-Solsonès de l'ICS, s'han trobat per millorar la seva formació en l'ús adequat dels antibiòtics. Aquesta iniciativa tindrà continuïtat properament amb la implicació d'una cinquantena més de professionals.

Des del punt de vista internacional, l'Organització Mundial de la Salut ha fet una crida a la utilització prudent dels antibiòtics per frenar la problemàtica que hi ha al voltant de les resistències a aquests fàrmacs, que cada any generen milers de defuncions. A Catalunya, el Departament de Salut té vigent el Pla nacional de resistència als antibiòtics.

En el decurs de la jornada de treball, s'ha lliurat la Guia d'utilització d'antibiòtics per tractar infeccions freqüents en l'àmbit ambulatori. És una guia de butxaca on es recomana la selecció i la pauta adequada amb antibiòtics per a les infeccions habituals a l'atenció primària. La Guia ha estat elaborada per la Comissió de Malalties Infeccioses del Bages, el Berguedà i el Solsonès, formada per sanitaris representants de l'ICS del Bages i del Berguedà, Althaia, Consell Comarcal del Solsonès, Hospital de Sant Bernabé, COFB, Unitat de Vigilància Epidemiològica i Acadèmia de Ciències Mèdiques del Bages.

Accions adreçades a la població

Durant la darrera setmana, a banda de la trobada de treball entre els professionals, s'han habilitat espais als centres d'atenció primària on hi ha cartells, informacions i imatges per sensibilitzar el conjunt de la població sobre el fet que l'ús inapropiat d'antibiòtics pot suposar que deixin de ser efectius davant de qualsevol procés infecciós. També s'ha fet una reunió amb les oficines de farmàcia del territori per buscar la màxima complicitat en aquest tema i, a la vegada, per evitar que es dispensin sense recepta.

D'altra banda, atès que la Marató de TV3 d'enguany tracta sobre les malalties infeccioses, diversos professionals es responsabilitzen de l'organització de xerrades a la comunitat. La setmana passada ja se'n va fer una a l'Ametlla de Merola i n'hi ha d'altres programades a Cardona i a Manresa.