Les coves del Toll de Moià van tornar a obrir ahir al públic després que les intenses pluges de dimecres de la setmana passada obliguessin a tancar la part visible i el jaciment per culpa del desbordament del riu subterrani que circula per dins la cova.

Les mesures que es van prendre després de les inundacions del 30 de novembre del 2014, com són disposar de tota la il·luminació per a la part alta de la cova fora de la zona inundable, i refer la passarel·la del tram de riu amb una base de bigues de ferro recoberta per fustes transversals, fa que la inundació en un dels trams no provoqui danys a aquesta part. Però no succeeix el mateix a la galeria sud de la cova del Toll, per on entren els visitants i on hi ha el jaciment en excavació. Segons els estudis realitzats, aquesta part de la cova visitable de 105 metres de longitud, i que correspon a la zona del riu fòssil, s'inunda més esporàdicament i quan les precipitacions superen els 40 mm de precipitació acumulada, com la setmana passada.

De la inundació del 2014, queda pendent de resoldre l'acumulació de fins a 40 centímetres de fang a bona part de la galeria sud. Ara s'estan buscant solucions i línies de finançament per poder excavar aquests materials i restablir el nivell de la cova a l'existent abans de la inundació del 30 de novembre del 2014. Això, juntament amb les bombes que s'instal·laran enguany, facilitarà que si es produeix una inundació de la galeria sud es pugui reobrir el servei entre 24 hores i màxim 48, sense danys a la part visitable.