Enguany se celebren els 100 anys de la inauguració de les primeres quatre biblioteques populars de les previstes per la Mancomunitat de Catalunya, entre elles la de Sallent.

L'any 1918 es van inaugurar, per primera vegada a la història de Catalunya, quatre biblioteques populars sufragades amb fons públics. Les poblacions escollides foren Valls, Olot, Sallent i les Borges Blanques. Aquests cenacles de cultura havien de ser els primers d'una extensa Xarxa de Biblioteques Populars que havia d'estendre's per tot el territori català.

El pla de biblioteques fou un dels projectes culturals més importants que va tirar endavant el govern de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925), la primera institució d'autogovern que s'estenia per les quatre províncies catalanes des de 1714.

El 1918 es van inaugurar les següents biblioteques:

Valls: 23 de juny

Olot: 22 de setembre

Sallent: 29 de setembre

Les Borges Blanques: 1 de desembre de 1918

Ara bé, el context polític i econòmic del moment no permeté desenvolupar el projecte en tota la seva esplendor. Fins al moment de la dissolució de la Mancomunitat de Catalunya pel dictador Primo de Rivera el 1925 se'n van inaugurar quatre més: Canet de Mar (1919), el Vendrell (1920) i les de Figueres i Pineda de Mar (1922).

A banda dels actes de celebració previstos per cadascun dels primers quatre ajuntaments que van gaudir de la seva primera biblioteca pública, el Departament de Cultura ha creat un web específic que recull les dades principals de cada biblioteca, recursos d'informació i una agenda amb les activitats que s'organitzaran al voltant d'aquesta efemèride. També és previst facilitar a aquestes biblioteques un seguit de materials de suport i l'organització d'un acte institucional amb la participació dels quatre ajuntaments i diputacions.

Demà, dissabte 23 de juny, a les 12 hores, l'Ajuntament de Valls celebrarà primer acte institucional, en què hi assistirà la consellera de Cultura, Laura Borràs.