Avià, l'Espunyola, Olvan i Sagàs han condicionat i marcat un tram de 32 quilòmetres de l'antic camí ral per tal que esdevingui un producte turístic. L'han batejat com a Ruta Ramadera, es pot fer a peu, a cavall, en bicicleta de muntanya i a través de les noves tecnologies, ja que asseguren que és la primera del país que incorpora una guia per a telèfons mòbils. Aquesta iniciativa és la primera que veu la llum d'un projecte conjunt d'aquests municipis de recuperació i revaloració del patrimoni agrícola que porta per nom A pagès descobreix.

L'objectiu d'aquest projecte és reivindicar els històrics camins de la transhumància i transmetre el missatge que l'activitat agrícola i ramadera en aquesta zona de la comarca es manté viva. De fet, el nou atractiu turístic encara s'utilitza en diferents trams de forma habitual per al pas dels ramats d'ovelles dels ramaders de la zona.

La Ruta Ramadera surt de l'Espunyola i acaba a Sagàs passant per Avià i Olvan, travessant la part central de la comarca d'oest a est. Existeix el camí principal, però, a més, els usuaris podran fer diferents subrutes a l'interior de cadascun dels diferents pobles. Al llarg del recorregut es poden trobar diferents punts d'interès natural, històric i patrimonial. També estan marcats els indrets que es feien servir per abeurar els ramats d'ovelles, les abeurades, la returada, el lloc ample on paraven els ramats per descansar del seu viatge o fins i tot zones on s'ajuntaven diferents ramats i els indrets on s'aturaven per dormir.

Els promotors d'aquesta iniciativa han tingut cura de no embrutar el medi amb una altra senyalització. Com a norma s'ha aprofitat la de camins existents, només s'ha col·locat una marca verda als principals nusos de la Ruta Ramadera amb el seu logotip.

Guia per a mòbils i GPS

La ruta incorpora com una de les seves principals novetats una guia per a telèfon mòbil que es podrà descarregar a través del Bluetooth en quatre punts del recorregut, un per cadascun dels municipis promotors. Aquesta guia ofereix la informació del camí pas a pas i un recull de serveis d'allotjament, restauració o punts d'interès per facilitar l'estada dels usuaris. També es podrà descarregar a través d'Internet. Igualment, els tracks del camí ramader es podran descarregar per GPS per aplicar-los a mapes o bé portar-los en lector mòbils.

A més, la ruta manté els formats clàssics com un díptic desplegable de paper, un plànol del camí i els serveis que es poden trobar a cada municipi. Els fullets es poden trobar als ajuntaments impulsors de la ruta així com també a les oficines de turisme del Berguedà.